Николина Чакърдъкова издаде тайната си рецепта за баница
В нощта на 31 декември традицията повелява да се приготви специална обредна вечеря
Най-хубавото време в годината е дните преди Коледа и Нова година. Хората по света следват различни традиции и ритуали, които са научили от техните семейства и близки и в които вярват, че ще им донесат здраве, щастие и късмет.
В нощта на 31 декември традицията повелява да се приготви специална обредна вечеря. На масата изобилства от ястия и напитки. Стопанинът носи в къщи дебел дънер, който се оставя да мъждука в огнището през цялата нощ. Жените пък приготвят празничната трапеза.
Най-хубавата изненада на празничната трапеза, която радва малки и големи, е баницата с новогодишни късмети. Именно такава вкусотия може да приготвите по рецептата на една от най-известните народни певици, които цяла България обича - Николина Чакърдъкова. Тя издаде каква е тайната й рецепта за вкусна баничка, която може да приготвите и в новогодишната нощ.
Необходими продукти:
кори за баница – 1 пакет (500 г);
яйца – 10 бр.;
кисело мляко – 1 кофичка (400 г);
сода бикарбонат – 1 ч.л.;
оцет – няколко капки;
олио – 1 ч.ч.;
брашно – 2 с.л.;
сирене – 300 г (може и повече, ако обичате).
Начин на приготвяне:
Включете фурната на 200 градуса на горен и долен реотан, а скарата на фурната трябва да бъде на най-долното ниво за печене.
Намажете дъното на голяма тава с 3 с.л. от олиото.
Разтворете корите, всяка кора набирате с ръце на хармоника и редите в тавата в кръг, като започнете от стените – към средата на тавата.
За заливката разбийте яйцата и добавете предварително смесените кисело мляко, сода и няколко капки оцет, разбъркайте. Прибавете останалото олио и брашното, разбъркайте отново до еднородна смес.
Натрошете сиренето и го прибавете към сместа, ако обичате повече сирене, можете да добавите, разбъркайте отново.
С готовата заливка залейте баницата равномерно, пише gotvach.bg.
Поставете тавата в загрятата вече фурна и печете за 30 минути, засечете времето.