Рецепта за чифликчийски сарми в гювеч
Такива сарми не сте опитвали скоро Майсторски, мераклийски, чифликчийски сарми в гювеч
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
зелеви листа - 1 голяма зелка
свински вратни пържоли - 5 бр.
черен пипер - на вкус
праз - 1 стрък
лук - 1 глава
червено вино - 100 г
ориз - 1 ч .ч
червен пипер - 2 ч.л.
чубрица - 2 ч.л.
600мл. вода - 600 но
сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Накълцваме си месото (а в случая аз избрах вратни пържоли, за да е шарено самото месо) на дребно и овкусявсме със сол и черен пипер. Праза нарязваме на колелца, а лука - на ситно. Поставяме си в тиган на котлона малко олио и задушаваме праза с лука, след което добавяме и накълцаното месо. Готвенето продължава, докато месото си смени цвета или докато стане леко златисто. Към него добавяме виното и оставяме да къкри на котлона за няколко минутки.
През това време си измиваме ориза и него добавяме към месото. Готвим, докато стане прозрачен, след което наливаме 200 мл вода и овкусяваме със сол, червения пипер и чубрицата. Вземаме си глинения съд - аз използвах гювеч. Поставяме няколко зелеви листа.
Започваме да си свиваме сармите, като слагаме от плънката в единия край, завиваме краищата и навиваме на стегнато зелево руло. Нареждаме на гъсто една до друга в гювеча и заливаме с 400 мл студена вода. Поръсваме с червен пипер и притиснете с една чиния. Затваряме с капак и поставяме във фурната, да се пекат. Печем зелевите сарми за 50 мин на 200°C, след което премахваме капака и дозапичаме сармите до готовност.
Източник: Gotvach.bg