Балканските калмари са хита на сезона в Бургас тази Коледа
Търсенето на този деликатес през 2023 г. е „скочило” до небето, конкуренцията между различните обекти донесе нови рецепти и нови методи за готвенето му
Балкански калмари, познати понародному просто като печени свински уши, са хита на сезона на къщичките в центъра на Бургас тази Коледа. Деликатесът, който е един от най-търсените този сезон, се сервира с масло и няма обект на пл. „Тройката” и пл. „Св.св. Кирил и Методий”, който да не го предлага на гладните си клиенти. Популярността е нарастнала толкова, че се състезава дори с греяното вино, което на практика се е превърнало в традиция през декември.
С ръста на търсенето съответно обаче расте и цената. Докато миналата година, когато балканските калмари не бяха чак толкова популярни, порцията струваше между 6 и 9 лв., тази Коледа същото количество „върви” между 7 и 10 лв. Макар да има осезаемо повишаване на цената, тъй като на практика всички купуват, самите търговци са спретнали нещо като неформална кулинарна надпревара.
Конкуренцията пък повишава качеството на крайния продукт и някои от къщичките в центъра на Бургас предлагат ушички, които могат да накарат дори и вегетарианец да се изкуши само от мириса на деликатеса.
И тъй като свинското е на мода тази година, някои от майсторите на кулинарията тази година започват да вкарват на пазара нови продукти, които не се срещат обичайно дори и по ресторантите. Другият хит на традиционната българска коледна кухня през настоящия сезон е осолена свинска кожа. Не е дори необходимо да казваме колко добре си пасва този деликатес с греяното вино. Засега обаче само някои от обектите на пл. „Тройката” предлагат тази вкусотия, тъй като е много трудна за намиране. Но цената определено си заслужава.
Коледните къщички през последното десетилетие се превърнаха в истински хит сред бургазлии. През декември стана обичайна гледка площада, където се намира елхата, да бъде по-оживен през зимата, отколкото дори през лятото. А атмосферата е наистина приятна.
Преди Бургас миришеле на вино и риба , сега от кък се напълни със селяни от Странджа, Айтос, Сливен, Ямбол и Руен стана типичен привинциален град ..свине,уши,пачи,кюфтета и кебапи
Алоооууу сватеее!!!Още от турско робство “свинското е на мода”.
На аз ей ся събахлян кат станах, прислугата веднага ми сервира закуската-попара от кротони със скариди обилно заляти със сос" Керкенез",на обяд апнах фасул с емпанада от туршия по Бургундски и за десерт ...естествено......Вие знаете.....любимия ми........свинска пача с шоколадов дресинг!!!
Висш пилотаж в кулинарното изкуство!!
Ама класата си е класа!!
Пък Вий си плющете туй треторазрядно гурмe...свински ушляги!!!??
Само кат го чуя и ми звучи тъй прусташки!!
Пфу!!!
Българите открай време си похапват подобни"деликатеси".Е,не ядем миди Сен жак или октоподи,скакалци и т.н.,ама това ли е най-вяжното? В добра компания и простичките храни са вкусни.Стига да са пресни и добре приготвени,разбира се.
Безмоторни тролове . Градът изглежда по-спретнат и по-европейски, откогато и да било. Специално за 17 ти, виж си обувките, че със сигурност там калта е повече от моите!
Не знам колко ще живея. Захарта ти е базикана, олиото ти го извличат с бензин, хибридни домати, дето светят в тъмното, да продължавам ли? Всички ядем боклуци.
Нагъвай мек селски леб със свинска мас отгоре с нарязано бахурче или шкембе чорба за закуска и свински ушички в мас или 5 месечни буркани със свинско месо за вечеря после се чуди защо като станеш на 60 си взел дал ...
Друг е въпросът, че много внимавам какво ям и предпочитам аз да си приготвям храната. Гуакамоле, Чили кон карне, салата Цезар и стек Уелингтън реър , ми не е моето.
За това е хит сред бургаското простолюдие.
Те диваците от Странджата с тоя деликатес са закърмени и умират за него.
Тая гняс и на куче не бих я дал а селяка ми мляска сладко и вика мм мазничку много обичам ...