×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Село Телиш протестират заради загиналата на пътя Сияна
  • Сградата на Драматичния театър в Ямбол е пред разруха
  • Иран и САЩ преговарят за ядрената програма на Техеран
  • Православните християни отбелязват Лазаровден
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Няма да повярвате колко лесно и бързо става този неустоим коледен щолен


07 Декември 2023, Четвъртък, 20:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Вкусен сладкиш за празниците - направете го още днес

Аромат на канела! Коледна музика! Блещукащи светлинки на прозореца! Уютна атмосфера и домашен уют! 

Това усещам всеки път, когато се прибера у дома за Коледа. Картинката винаги е една и съща – майка ми е сложила коледната престилка и се върти в кухнята с усмивка на уста, припявайки на коледните песни, които баща ми е пуснал в хола. Той, от своя страна, разпъва елхата, за да я подготви за тежкото украсяване, което следва само след няколко минути. В началото никога не харесваме начина, по който поставяме топките и фигурките по зелените клони, но само след няколко минути всичко добива завършен вид и не можем да му се нарадваме. 

Мама никога не е изпитвала тежест от готвенето за Коледа. У дома може да видите кутии със сладки – някои украсени, други напукани, а трети са с орехи. Всички те се борят за най-вкусните празнични сладкиши и бързо се разпределят както за добавка към подаръците, така и за домашна употреба. Но това, което всеки чака с нетърпение, определено е коледният щолен. 

Коледният щолен у дома се започва още от края на ноември, защото трябва всеки един в семейството да получи по един. Един се разрязва в коледната сутрин, а още няколко се оставят за дните между Коледа и Нова година. В добавка към баницата, това е задължителното ястие на масата на 1 януари. 

Щоленът е нещото, което винаги е присъствало в моята Коледа и затова реших да ви споделя рецептата, която стои зад това любимо нещо. Гарантирам ви, че ще създадете още повече празнична и вкусна атмосфера у дома, с която да посрещнете близките си хора. 

Коледен щолен – как да го приготвитеНеобходими продукти:
1 1/2 пакетче масло

1 1/2 ч. ч. пудра захар

4 яйца

1 ч. л. бакпулвер

Прясно мляко, ако е необходимо за по-меко тесто. Може да използвате около 1/2 кафена чаша. 

2 ч. ч. стафиди

1 ч. ч. сушени плодове

2 ч. ч. брашно

Настъргани кори на 1 портокал и 1 лимон

Приготвяне:
Едно пакетче масло и 1 ч. ч. пудра захар се смесват и разбъркват с дървена лъжица или миксер до получаване на гладка смес. Отделно се разбиват яйцата и се добавят към сместа. Прибавят се брашното и бакпулвера. Тук може да добавите и прясното мляко, ако има нужда. Накрая се добавят стафидите, сушените плодове и настърганите кори на лимона и портокала. 

Продълговата тавичка се застила с намаслена хартия за печене. Изсипете сместа и я загладете добре. Отгоре може да наредите цели бадеми. Пече се на 170 градуса за около между два и два часа и половина. 

След като извадите коледния щолен, оставете го да изстине. През това време разтопете останалото масло, с което да залеете сладкиша. След това го поръсете с останалата пудра захар. Това се повтаря, докато маслото и захарта свършат. После щоленът се увива плътно в оризова хартия или хартия за печене и се оставя за поне 24 часа. Колкото повече стои увит, толкова по-добре. 

Източник: Tialoto.bg


В категории: Животът


Коментари
Флагман.БГ 5 сигурни знака, че той е мамино синче 5 сигурни знака, че той е мамино синче 12/04/2025, Събота 22:00 1
Пише история в НБА
Пише история в НБА 12/04/2025, Събота 19:24 0
Флагман.БГ Каза дали е гадже с Марто от "Ергенът" Каза дали е гадже с Марто от "Ергенът" 12/04/2025, Събота 19:03 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
5 сигурни знака, че той е мамино синче 5 сигурни знака, че той е мамино синче Ето кои са те  Taка общуват щастливите двойки Taка общуват щастливите двойки Те задават отворени въпроси Ето кои зодии са шефът вкъщи Ето кои зодии са шефът вкъщи Вие сред тях ли сте Извънредно: Драма с малолетни сестри в "Меден рудник" Извънредно: Драма с малолетни сестри в "Меден рудник" Полицията с успешно издирване Моите наполеонки, по-вкуски са от тези в магазина Моите наполеонки, по-вкуски са от тези в магазина Перфектен френски сладкиш Данаил Папазов с позиция за драмата в "Бояна" Данаил Папазов с позиция за драмата в "Бояна" Ето какво сподели бившият министър Погребаха атентатора от летище "Бургас" в гробище на бойци от „Хизбула“ Погребаха атентатора от летище "Бургас" в гробище на бойци от „Хизбула“ Мохамад Хасан ел Хюсеини бе идентифициран по ДНК след терористичната атака, при която загинаха шестима души Колко дълго ни отнема да преодолеем бившия партньор? Психологията отговаря Колко дълго ни отнема да преодолеем бившия партньор? Психологията отговаря Ново проучване предоставя отговор на въпроса От полицията с информация за напрежението свързано с Доган От полицията с информация за напрежението свързано с Доган "Няма задържани", съобщи директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов Мистериозна ситуация в Пловдив Мистериозна ситуация в Пловдив Дете в линейка след фалшив сигнал за пожар?
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Корупцията въобще не е това да хванем няколко корупционера Виц на деня Виц на деня - Докторе, жена ми започна да говори сама със себе си!
- Не се притеснявайте, много хора го правят.
- Да, ама тя мисли, че аз и отговарям!
Виц на деня Виц на деня - Тате, как си намери мама?
- Ами, синко... загубих един бас.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В Горно Уйно на мъжете членовете им били дълги средно по 15 см, в Долно Уйно - 25 см. Разликата идвала от това, че в първото село провели измерване, а във второто - допитване.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори