Спрете да правите тези неща, когато готвите картофи
Ако ще се прави картофено пюре, картофите е добре да се нарежат на малки парченца
Картофите са един от най-популярните хранителни продукти. Те са вкусни, полезни и не на последно място - много лесни за приготвяне. Рецептите с картофи са разнообразни, а вкусовете - уникални, независимо дали ги варим, пържим, готвим с някакво месо или други зеленчуци.
Тъй като дори най-неумелият готвач поне веднъж в живота си е приготвял картофи, всеки смята, че може да се справи с рецептите за вкусното картофено ястие. Особено що се отнася до варенето, това е най-простата термична обработка, на която това кореноплодно се подлага.
Вкусовите качества на картофите са добре познати на всеки. Те не са единствената полза, която получаваме при консумацията на зеленчука. Съдържанието на витамин С в един средно голям картоф дава четвъртинка от дневната доза, която е нужна на организма.
Ето какво не бива да правите, когато приготвяте картофи:
Обикновено хората заливат картофите със студена вода, поръсват ги със сол и ги слагат да се варят. В този случай в процеса на обработка се губят почти всички хранителни вещества. Правилното варене предполага суровите картофи да се пуснат във врящата вода и да се осолят чак когато омекнат.
Пресни картофи, независимо дали са измити или обелени, се слагат във вряща вода и се оставят на умерен огън за 15-20 минути.
Стари картофи задължително се варят, без да се белят. Картофената кора задържа всички полезни вещества и когато се обели, витамините остават в сварения картоф.
Ако ще се прави картофено пюре, картофите е добре да се нарежат на малки парченца, за да се намали времето за обработка.
За да стане мек, ароматен и още по-вкусен, картофът е добре да се вари в смес от вода и малко мляко. Съотношението е четвърт мляко на литър вода. Ако се нареже лук и се добави и масло в течността, този зеленчук надминава и най-добрите очаквания.