Това е тайната на вкусния тиквеник
Тя е в печенето
Има неща в живота, които никога не се забравят. Има вкусове, които се помнят дълго, защото са неповторими. Такъв е вкусът на баницата с тиква, или казано разговорно, на тиквеника. Уханието на този десерт най-често свързваме със спомени от детството, асоциираме с топлина и уют, с празнично настроение.
Тиквеникът е вид сладка баница, която се прави с кори, настъргана тиква, орехи и сладкарски подправки - ванилия и канела. Сладкият вкус се постига с бяла или кафява захар.
Вариациите на тиквеника са много, но най-вкусна става баницата с домашно разточени кори. Изисква се да са тънко разточени, но за да се постигне съвършенство е необходимо майсторство и дълъг опит, както и достатъчно свободно време. Алтернатива на тънкокората домашна баница с тиква е тази, приготвена с фабрични кори. Ето една рецепта за по-бързия вариант с готови кори.
Необходими продукти:
1 килограм тиква
1 пакет готови кори за баница Фамилия
250 грама орехи
250 милилитра олио
250 грама захар
1 канела
2 ванилии
Пудра захар
Начин на приготвяне:
Тиквата, обелена и почистена, се настъргва на ренде. По възможност трябва да бъде ситно настъргана.
В касерола или друг дълбок съд се задушава тиквата с олио, докато омекне. Ако е необходимо се добавя кафена чашка вода.
Снема се от котлона и се прибавят захарта, канелата и ореховите ядки, смлени или счукани на ситно.
Поставят се две кори една върху друга и горната се намазва добре с олио. Слага се по цялата повърхност на кората от сместа с тиквата и се завива на руло.
В намаслена тава се свива кората като охлюв и се поставя с центъра. После се реди втори ред около нея и така до запълване на тавата.
Тайната на вкусния тиквеник е в печенето. Слага се във фурна на 180 градуса за около 45 минути, като се проверява дали е изпечен в дълбочина с клечка за зъби. Трябва добре да се зачерви. След като се извади от фурната се пръска с малко вода и се завива с кърпа да омекне. При поднасяне може да се поръси с пудра захар.
Тиквата, настъргана на едро ренде, се запържва много малко , за да не се кашне, като се подслажда с много малко захар. А в отделен съд се смесват орехите, натрошени с мелачка колкото оризено зърно, 1/2 пакетче канела, ванилия, захар около 200 гр. Налагат се по три лиса, намазани с олио. Последният лист се намазва с тиквата и се поръсва с орехите и другите смески. Навива се на руло и се изпича добре. След изваждането се сиропира леко ( вода и захар, ванилия) . Тиквата остава пухкава и светла , листата са сочни и апетитни