Това са най-полезните есенни супи
Специалистите препоръчват да се ядат супи два или три пъти седмично през студения сезон
Снастъпването на студения сезон все по-често започваме да слагаме на трапезата си вкусни и питателни супи. Ендокринологът Олга Рождественская споделя кои от тях са най-полезни за организма, пишат от vesti.bg
Според нея от голяма полза за поддържането на добро здравословно състояние през есенния сезон е костният бульон, който подобрява състоянието на съединителната тъкан, т.е. на кожата, косата и ставите. Този бульон също така обгръща лигавицата на стомашно-чревния тракт и има противовъзпалителен ефект.
Лекарят също така съветва по-често да се приготвят рибни супи. "В края на краищата рибата е омега-3, а по-мазтните сортове съдържат и витамин D. Такива супи влияят както на имунната система, така и на стомашно-чревния тракт," обяснява тя.
►Рибена чорба по манастирски
Организмът ще извлече полза и от гъбената супа, която е богата на протеини. По-възрастните хора обаче трябва да се откажат от гъбената супа, заявява лекарят по превантивна медицина Мадина Мусичова.
►Гъбена чорба с ориз
Млечните и пилешките супи не са много здравословни през по-студените месеци. Заради млечните ястия може да започне да прогресира мастното чернодробно заболяване. Пилешката супа се усвоява бързо и е подходяща само като топла напитка.
►Пилешка супа със зеленчуци, булгур и сметана
Специалистите препоръчват да се ядат супи два или три пъти седмично през студения сезон.