Не изхвърляйте костилките на прасковите! Ето за какво са полезни
В състава на ядката на прасковата има амигдалин или витамин В17
Отдавна стана известно, че ядките от костилката на кайсията има значителни ползи за здравето, както и приятен вкус. Около тази информация остана встрани фактът, че същите ползи има и от ядката, която се намира в костилката на прасковата. Тя също е ядлива и има ползи за здравето.
Липсата на достатъчно информация за ползите от костилките и ядките на прасковата се дължат вероятно на слуха, че ядката на прасковата е отровна. Тя съдържа веществото цианид, което се намира също в ядките на кайсиите и черешите.
В състава на ядката на прасковата има също амигдалин или витамин В17, който донесе славата на костилката от кайсията. Амигдалинът се разпада на циановодород при метаболизирането.
Цианидът е отрова, която дори в по-малки количества може да доведе до учестено дишане и пулс, замаяност и главоболие. По-големите дози може да увредят органите, да предизвикат гърчове и смърт.
Колко от това опасно вещество се открива в костилката от праскова? В 1 грам костилка се съдържат само 2, 2 милиграма от това вещество. Токсичната граница е 570 милиграма циановодород. Това означава да се консумират 250 ядки от праскова, за да настъпи отравяне.
Ето какви са ползите от консумация на костилките на прасковите:
В ядките на прасковената костилка се съдържат значително количество фибри, които подпомагат чревната функция, поддържат здравословно ниво на полезни бактерии в червата и подсилват имунитета. Добри са за нормалното движение на червата, което осигурява изхождането и за добрия метаболизъм.
В ядките се съдържат и доста минерали, между тях трябва да се отбележат калият, магнезият и желязото. Те управляват кръвното налягане и работата на сърцето, транспорта на кислорода към тъканите и клетките, изпращането на нервните сигнали към сърцето, мускулите и клетките.
Ядките от праскови са изпитано средство за борба срещу нервен стомах. За целта се счукат 3 ядки от праскови и се смесват с 1 лъжица мед, а сместа трябва да се приема два пъти дневно преди хранене. Нишестето подпомага процесите на храносмилане.
Костилките на прасковите притежават специфичния леко горчив аромат на черешите, бадемите или кайсиите. Всъщност много от продуктите, с които свързаме бадемите като марципан или амарето, се правят от костилките на тези плодове, а не от самите бадеми. Как да стигнем до ядката на прасковата? Първо трябва да изпечем костилките на сух тиган за около 15 минути, като ги бъркаме често. След това ги счукваме, вадим ядката и повтаряме процедурата с тигана.