Що за глупост? Диетолог препоръчва да пием бирата с...вода
Тя е хидратираща, но се консумира и с вода, за да има истинската, наистина освежаваща стойност, казва проф. Донка Байкова
Диетологът проф. Донка Байкова съветва да бъдем внимателни по отношение на консумацията на алкохол в жегите, защото можем да си навлечем сериозни здравословни проблеми. Дори бирата, която е може би най-консумираната алкохолна напитка през лятото, трябва да пием обезателно с чаша вода, съветва проф. Байкова.
„В коктейлите има малко концентрирано количество алкохол и голямо количество плодови, зеленчукови или билкови добавки. Това е лятната напитка, както и кехлибарената бира също присъства в менюто ни. Тя е хидратираща, но се консумира и с вода, за да има истинската, наистина освежаваща стойност. Ако дамите или мъжете изберат да консумират бира, задължително моята препоръка е тя да бъде сервирана с чаша вода, защото има благоприятен ефект за организма.
Обикновено алкохолните напитки спомагат за излъчване на течности от тялото и ако не добавим свежа вода, ние съвсем ще се дехидратираме, а това е риск от топлинен или слънчев проблем“, допълва диетоложката. По отношение на месата проф. Байкова подчертава, че е добре да се доверим на светлата гама меса. „Това означава, че не са толкова богати на твърди животински мазнини, сланина и на холестероли. Трябва да ги ограничим до минимум, а когато ги използваме, гледаме да бъде бонфиле, контрафиле“, обясни проф. Байкова.
Относно вечерите диетологът уточни, че е добре те да бъдат постни, зеленчукови, с добавка за ситост на протеини. „Изключваме пържени картофки, защото 100 г варени картофи са 100 калории, но 100 г пържени картофи са носители на 300 калории, а ние не ядем 100 г само, а обикновено консумираме по-голяма порция от 300 г и съответно стават 900 калории, а тях трудно бихме ги изразходили особено в топлия сезон“, казва тя. Докторката обясни и че пет пъти от седмицата трябва да се приемат белтъчни храни, като през лятото това са млечните продукти, рибите, яйца или бели птичи меса. „Нарочно казвам птичи, защото е добре да изберем и пуешко месо. От рибните деликатеси е добре да се приемат омари, миди или калмари. От млечните продукти, разбира се, си мечтаем за тиквички с кисело мляко, таратор или млечна салата, но в никакъв случай не са за препоръчване висококалорийните салати, в които се използва майонеза“, съветва още проф. Байков
1. Човекът от коментар 1 е прав.
2. За да се усетят максимално вкус и аромат на бирата е нужно да НЕ СИ ЖАДЕН и да не пиеш бързо. За това често препоръчвам на жадни хора, които искат да опитат хубава бира ПЪРВО да пият чаша ВОДА и след това да им налея чаша ароматна бира, която да пият БАВНО