5 научно доказани ползи от консумацията на ягоди
Ягодите поддържат имунитета
Диетолозите казват, че ягодите са много вкусни и полезни за здравето. Те чудесна добавка към летни смутита, зърнени храни, кисело мляко и десерти.
Красиви не само на вид, но и богати на витамин С, антиоксиданти и различни полифеноли, ягодите имат отличен ефект върху здравето.
Ягодите поддържат имунитета
Витамин С влияе върху имунната система по много начини. Първо, поддържа имунитета поради своите антиоксидантни свойства. Действайки като антиоксидант, той предпазва от увреждане клетките на имунната система и стимулира производството и функционирането на белите кръвни клетки.
Една чаша ягоди съдържа 85 милиграма (мг) витамин С, което е над 100% от препоръчителната дневна стойност за жени и приблизително 94% от дневната стойност за мъже.
Ягодите намаляват възпалението
Възпалението е нормален отговор на инфекция, причинена от бактерии или вируси, на нараняване като порязване или счупване на кост. То става проблематично, когато стане хронично, което означава, че тялото е в дългосрочно възпалително състояние, което може да бъде причинено от автоимунни заболявания, излагане на токсини или честа консумация на свръхпреработени храни.
Ягодите са богат източник на полифеноли, важни растителни химикали, които могат да предпазят клетките от възпалително увреждане.
Ягодите могат да намалят болката при остеоартрит
Остеоартритът е често срещан тип артрит, който обикновено се причинява от възпаление и кара хората да изпитват болки в ставите и разрушаване на хрущяла.
Нови проучвания доказват, че добавянето на ягоди към диетата помага за справяне с болката.
Ягодите могат да предпазят от рак
Ягодите са пълни с много видове полифеноли. Един от мощните е елагиновата киселина, която действа като антиоксидант и има добър ефект при предотвратяване или забавяне на хронични заболявания.
Елагиновата киселина има превантивен и терапевтичен ефект върху рака, благодарение на своя антиоксидантен капацитет и способността да преодолява канцерогенния процес. Много фактори допринасят за развитието на рак. Само ягодите няма да предотвратят или излекуват болестта, но могат да са част от диетата против рак.
Ягодите подобряват нивата на HDL холестерола
HDL холестеролът е "добрият" тип холестерол, защото е от полза за тялото. Той абсорбира излишния холестерол в кръвта и го транспортира до черния дроб за отстраняване. Високият HDL холестерол намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт.
Рандомизирано контролно проучване от 2008 г., публикувано в Journal of Clinical Nutrition, установи, че ако се консумира умерено количество ягоди, това води до значително увеличение на HDL холестерола.
Лора Костова, happy-woman.bg