Сервитьорите - северномакедонци, чистачите - Киргизстан, готвачите - узбеки
Между 20 и 30% от персонала ни е нает от трети страни
След пандемията и като цяло в туризма се внасят кадри от трети страни извън Европейския съюз.
От Македония и Сърбия – сервитьори, тъй като няма езикова бариера. Другите се използват за хигиенисти, готвачи, помощник-готвачи, помощник-бармани.
В хотелиерството се вземат за камериерки. Това каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.
„Най-много внасяме от Турция, Киргизстан, Узбекистан, Молдова. Сега вече имаме оферти от Филипините. Между 20 и 30% от персонала ни е нает от трети страни“, посочва той и добавя, че на този етап от Виетнам все още няма заявки.
Ние предпочитаме да работим с български персонал, но липсата на кадри ни принуждава да вземаме отвън.
„Всичко е по-сложно с чужденците – езиковите бариери са големи, начинът на работа, на който са свикнали да работят“, казва Алибегов. Той пояснява, че те нямат проблем с трудовата дисциплина и натоварване, но съществен проблем се оказва езиковата бариера, тъй като болшинството от тях не знаят езици.
Нормално е и нивото на персонала да е ниско, като не искате да му плащате. Как си представяте нормален човек, изхранващ семейство, говорещ 2 или 3 езика да дойде да работи на 2 смени без почивен ден цяло лято за 1200-1500 лв?