Яли ли сте пица с блат от риба тон, ето я рецептата
Вкусна и диетична. Идеалната пица без брашно
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
риба тон - 200 г от консерва
яйца - 2 бр.
кашкавал - около 80 г
тиквичка - 1/2 бр. зелена
лук - 1/2 малка или средна глава
домати - 200 г пресни или от консерва
чесън - 1 - 2 скилидки
сол - 1 щ. или на вкус
риган - 1 и 1/2 ч.л.
черен пипер - 2 щипки, прясно смлян
олио - 1 ч.л. за намазване на формата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пица с блат от риба тон - идеалната пица без брашно. Сложете добре отцедената риба тон в блендер заедно с яйцата, щипка сол, лъжичка сушен риган и две щипки черен пипер. Разбийте на средни обороти и разстелете получената гъста кашичка в намазнена тава, като хубаво загладите с обратната страна на лъжица.
Може да направите един голям кръгъл блат за пица или два по-малки. Също така може да печете върху хартия за печене или в силиконова форма без никаква мазнина. Пъхнете в загрята на 220 градуса фурна за 15 минути или до златист загар. През това време накълцайте лука и чесъна.
Настържете домата и сложете всичко в касерола на огъня. Идеята е в соса да няма мазнина и да се вари, а не да се пържи, затова не слагаме олио. Овкусете със сол, риган или провансалски билки и гответе до сгъстяване за около 5-6 минути. Нарежете тиквичката на много тънки полумесеци. Когато блата за пицата е готов, извадете от фурната и намажете с доматения сос, отгоре подредете тиквичките и настържете кашкавала.
Печете, докато кашкавала се разтопи и хване лек загар. Тиквичките са много тънки и леко омекват, но идеята е да се запазят свежи (използвайте млади и хрупкави зелени тиквички). Поднесете вкусната и здравословна пица, докато е топла. Уникално вкусна! Идеален вариант за безглутенова пица или кето пица.