Мида, изчезнала преди повече от 60 години, се завърна в Черно море
Какви са причините за това, както и доколко е полезно да консумираме миди
Някои редки видове черноморски миди започват да се завръщат в Черно море. Те винаги са привличали вниманието на хората основно като деликатес. Оказва се обаче, че те имат и доста полезни свойства за организма и дори могат да бъдат използвани в медицината за лечението на редица заболявания.
На този фон последните проучвания на учените от Института по океанология показаха, че освен познатите ни миди в Черно море, се е завърнал и още един изключително рядък вид. При експедиция в Черно море екипът на проф. Валентина Тодорова попада на нещо неочаквано и незабелязано до момента.
А именно - рядко срещана популация на вид мида, която е изчезнала преди повече от 60 години. "Това е мида гребен или на латински flexopecten glaber. Действително в научната литература от 60-те години на миналия век досега няма научни съобщения, които документират обективно присъствието на този вид по нашето крайбрежие", заяви проф. Тодорова. За завръщането на мидата гребен учените имат няколко обяснения - първото са климатичните промени и именно това са по-топли зими през последните 10 години.
"Втората причина е, че Черно море вече не страда от ефектите на еутрофикацията т.е. подобрили са се кислородните условия за тази мида и третата вероятна причина е, че популацията на морския хищен охлюв - рапана веноза намалява през последни 10 години, а този хищник се храни с абсолютно всички видове миди", обясни още проф. Тодорова.
Нещо повече - мидата гребен се оказва и деликатес, а освен това може и да се култивира. "Тя е кулинарен деликатес с високо съдържание на активни биологични вещества, които са полезни за нашето здраве. Тази мида е един изключително перспективен обект за култивиране. В Черно море към този момент се култивират само два вида миди. Единият е черноморската черна мида, която всъщност е също средиземноморски вид, навлязъл по естествен път през Средиземно море, а другият вид е атлантическата стрида - магалана гигас", разкри професорът.
Последните изследвания на учените показват, че консумацията на черноморски миди е изключително полезна за организма. "Ние не напразно изследвахме антиоксидантния потенциал, който се дължи най-често на серия и редица фенолни съединения. Ние направихме такъв експеримент и установихме, че водните екстракти от миди са значително богати на тези антиоксидантни вещества. Нашите миди първо съдържат много високи нива на витамин D3, който се води един от мощните имуностимулатори. Пак казвам - около 200% от препоръчвания дневен прием, което е невероятно добър източник", подчерта доц. Албена Мерджанова от катедра Химия към Медицински Университет - Варна.
Освен силен антиоксидант, мидите спомагат и в борбата със сърдечно-съдовите заболявания. "Защо включвам и сърдечно-съдови заболявания? Тук веднага се намесва факторът, че ние определихме високите нива на Омега 3 мастни киселини. Това нещо, което аз ви казвам - 900 мг. Омега 3 мастни киселини, които са двете важни дълговерижни, се намира в изключително малко морски източници", поясни Мерджанова.
В Черно море се срещат десетки видове. "Мидите са едни от най-богатите и най-масово разпространените черноморски организми от безгръбначната фауна. Има около или малко повече от 80 вида", разказа проф. Тодорова.
И въпреки, че са т. нар. филтър на морето, се оказва, че няма причина да ги избягваме. "За наша радост се оказа, че нашите миди са чисти, което позволява спокойно да се консумират, разбира се в умерени количества, тъй като все пак те са сравнително тежка храна", посъветва Мерджанова.