Рецепта за пълнени пурички със зеленчуци
Идеална закуска или допълнение към обяда и вечерята
Необходими продукти:
За тестото:
Пшенично брашно – (около) 2 пакета
Масло – половин пакетче
Вода – половин литър
Сол
За пълнежа:
Зеле (прясно или кисело) - 1 средно голяма зелка
Морков - 1 брой
Лук - 1 брой
Масло
Сол
Начин на приготвяне:
Замесете меко и еластично тесто от брашното, маслото, водата и солта. Разделете на 12-14 еднакви топчици. Разточeте всяко парче до почти прозрачно състояние и поставeте пълнежа от настъргано зеле с лук и моркови, задушени в тиган с малко масло и лимонов сок за киселост, на ръба на разточеното парче тесто.
Оформeте във формата на пуричка, наредете ги върху хартия за печене, сложена в тава.
Намажете ги с разбито яйце и печете на 200 градуса за 20-30 минути, докато хванат златиста коричка