Вкусни зеленчуци, богати на протеини
Подходящи и за диета
Когато чуем думата „протеини“, обикновено се сещаме за храни от животински произход, които ни ги осигуряват. Но има редица вкусни зеленчуци, които също са богати на протеини и можем да ги добавим към ежедневното си здравословно меню.
В дните, в които сме решили да не консумираме яйца, месо, риба, бихме могли да си приготвим нещо вкусно, богато на растителни протеини. Списъкът с растителни източници на протеини е дълъг. В него влизат и някои варива. Но сред тях са артишок, аспержи, царевица, сладки картофи. Кои други да хапвате по-често, вижте:
Брюкселско зеле
Брюкселското зеле съчетава фибри и протеини, както и редица витамини и минерали. Освен че е чудесна добавка към менюто на онези, които спортуват редовно (и не само), брюкселското зеле има редица ползи за здравето. Смята се, че редовната му консумация намалява риска от рак, балансира кръвното налягане, благоприятства мозъчната и храносмилателни функции.
Карфиол
Карфиолът също е с високо съдържание на фибри, протеини и антиоксиданти. Има малко калории, а с него могат да се приготвят вкусни и здравословни пици например.
Леща
Лещата е една от най-богатите на полезни растителни протеини храни. Въпреки че спада към семейството бобови и технически не е зеленчук, заслужава нашето внимание. Една чаша леща ни осигурява около 17,9 грама протеин. В допълнение, тя е богата и на незаменимите аминокиселини левцин, изолевцин, лизин, валин и фенилаланин, витамини и минерали като фолат, желязо, магнезий и калий.
Броколи
Чаша сурови броколи съдържат около 2,6 грама протеин, докато чаша варени броколи съдържа около 1,9 грама. Броколите са известни и с това, че са суперхрана, защото са с високо съдържание на фибри, фолати, витамин С, витамин К и калий.
Зеле кейл
Кейлът е друг отличен източник на растителен протеин. Той е богат и на фенолни биохимикали, които му осигуряват антиоксидантни ползи. Кейлът може лесно да бъде приготвен на пара, варен или сотиран. Има малко калории, но съдържа добри количества омега-3 и 6 мастни киселини, както и витамини К, С, А и В6, калций, калий, манган и магнезий. Консумацията му ни осигурява и лутеин и зеаксантин, които са свързани с по-нисък риск от катаракта и съответно макулна дегенерация.
Спанак
В сравнение с някои зеленчуци, съдържащи скорбяла, спанакът ни осигурява впечатляващо количество растителен протеин. Освен това е отличен източник на витамини А, С, К, калций, желязо и магнезий, левцин, лизин. Чудесен е за супи, салати, паста, ястия.
Гъби
Гъбите са чудесен източник на протеини, както и на други хранителни вещества. Те също са богати и на витамин D2, който е необходим на тялото ни, за да абсорбира калций. Гъбите имат малко калории, но са вкусни и са „гъвкав“ продукт за готвене.
Източник: Az-jenata.bg