Рецепта за пилешко с песто и моцарела на фурна
Бързо ястие дори за някой специален повод
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
пилешко бонфиле - 500 г (ползвах Roso)
бял пипер - млян
сол - на вкус (фино смляна морска)
чери домати - 150 г
моцарела - 1 топка (125 г)
краве масло - 3 с.л. и 1 ч.л. олио
ЗА ПЕСТОТО
босилек - 20 г
орехи - 4 г
сол - ½ ч.л. или на вкус
чесън - 1 скилидка (средно голяма)
зехтин - 80 мл Екстра върджин
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пилешкото филе измих, подсуших с домакинска хартия и поръсих със сол и млян бал пипер. В тиган загрях 1 с.л. масло и 1 ч.л. олио и сложих филетата, за да се запържат за около 4 минути на страна или до апетитен загар. Степента на котлона бе 5 от на моята печка. През това време приготвих пестото, като в купата на кухненския робот сложих всички продукти и ги смлях за не повече от 30 секунди.
Моцарелата нарязах на шайби спрямо броя на филетата. При мен те бяха 10 бр. Фурната загрях на 180 °C. Готовите филета разположих в малка тава с размер 28х22 см. Върху всяко филе сложих от пестото и покрих с парче моцарела, без да притискам.
Около филетата разположих разрязаните на две чери домати. В още топлия тиган сложих останалите 2 с.л. масло и когато се разтопиха и смесиха с останалия сос от пилешкото, с тях полях филетата. Сложих да се пекат до лек златист загар или около 25 минути. Не трябва да се препича, за да остане сочно пилешкото с песто.
Поднесох веднага пилешко с песто и моцарела на фурна