Да ги миете или не - какво да правите с пакетираните салати и зеленчуци
Въпреки че найлоновите торбички са много удобни, те не са екологични, защото поддържат влажна и анаеробна среда
Днес в много супермаркети можете да закупите зеленчуков микс, който се превърна в най-доброто решение за заетите домакини. Трябва ли обаче да мием пакетираните зеленчуци?
Готовите смеси са много удобни. Просто трябва да ги извадите от опаковката, да добавите любимите си подправки и добавката към обяд или вечеря е готова. Дали обаче това наистина е най-добрият избор? Какво да търсите, когато ги купувате?
През зимата на тялото му липсват пресни зеленчуци. Затова хората често купуват миксове със спанак, рукола и други зеленолистни, продавани в опаковки. Те вече са измити и следователно готови за употреба веднага. Но има няколко неща, които трябва да знаете за тях.
Въпреки факта, че производителите твърдят, че продуктът вече е измит, все пак си струва да го изплакнете добре отново. Учените изследвали няколко различни салати в запечатани опаковки и открили вътре изпражнения от различни бактерии.
Дори ако марулите се съхраняват и транспортират правилно, инфекция пак може да възникне, например, в началния етап - когато листата се подготвят за опаковане.
Въпреки че найлоновите торбички са много удобни, те не са екологични, защото поддържат влажна и анаеробна среда. А това допринася за бързото размножаване на бактериите, особено ако листата са били нарязани и са започнали да отделят сок.
Как да изберем готови салати и нарязани зеленчуци?
Ако купувате готова за консумация смес от салати, има няколко важни съвета, които трябва да следвате:
Най-добре е да изберете торбички, а не пластмасови кутии, защото те се запарват по-малко.
Веднага щом се приберете от магазина, отворете чантата и съхранявайте листата в отворена кутия или пакет, покрит с хартиена кърпа.
Листата не трябва да са мокри, убедете се, че имат ярък цвят.
Купувайте цели глави маруля или къдраво зеле без опаковка. И не забравяйте да измиете салатата или зеленчуците непосредствено преди ядене.
Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg