×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тъмните тайни на шведските маси


05 Април 2023, Сряда, 18:00 ч.
Автор: Флагман

Както всяко нещо на света, това има своите предимства и недостатъци

Всеки ресторант има много тайни в кухнята, и особено тези, които използват толкова популярните бюфетни маси. Както всяко нещо на света, това има своите предимства и недостатъци, така че трябва да ходите само на места, на които можете да се доверите.

Въпреки че не трябва напълно да спрем да се храним в ресторанти на шведска маса, определено трябва да сме малко по-внимателни.

В текста вижте какви тайни крият бюфетните маси, които разкриха в Reddit служителите на ресторанти.

1. От едно ядене можете да направите друго
„Обикновено голяма част от храната се преработва, например рибно ястие в понеделник може да се превърне в рибена супа във вторник. „Някои ресторанти ще изхвърлят храна само когато не могат да бъдат преработена.“ – Тери Лоу/Reddit

„Моят приятел, който работеше в бюфет, ми каза, че използвали полуизядените парчета хляб, които хората оставяли в чиниите си, за да направят крутони за салати.“ – filthy_lucre/Reddit

2. Шоколадовите фонтани са нехигиенични
„Ресторантът, в който работех, имаше шоколадов фонтан и прекарах половината си време на работа, опитвайки се да попреча на клиентите да пъхат пръстите си и други предмети във фонтана.

Спомням си една жена с гипсирана ръка, която дойде и започна да топи ягоди във фонтана. В крайна сметка тя потопи по-голямата част от гипса си във фонтана, така че цялата ѝ отливка беше покрита с шоколад. – Cursedknighttartorias/Reddit.

„Приключих с храненето и продължих с десерта.“ Когато наближих шоколадовия фонтан, видях дете да киха директно в него. То не се опита да покрие устата си, а родителите му също не се интересуваха. След това вече нямах желание да опитам шоколадовия фонтан. – Indoorsman7/Reddit.

3. Някои хора опитват храната от тавите
„Веднъж отидох на бюфет, където сервираха специален обяд, включващ разнообразие от супи и салати. Така че взех чиния и се канех да сложа салатата, когато видях една възрастна жена да яде супа направо от основните тенджери.

Тя опита всички супи и тези, които не хареса, върна в тенджерите и си тръгна, сякаш беше нещо нормално“ – AmyAriztan/Reddit.

„Един приятел от колежа работеше в китайски ресторант. Той каза, че са хванали редовен гост да потапя редовно пица в купа със супа уонтон и да я яде. За четвърти път в рамките на месец ръководството най-накрая го изгони” – ndkjr70/Reddit.

„Едно момче, което беше на около 6 или 7 години, искаше да яде дъвки. След това отиде до десертния бар, грабна една лъжица плюшени мечета и започна да ги яде от лъжицата, потапяйки същата лъжица в купата още няколко пъти.

Родителите се засмяха и му казаха да спре, след което той изплю гуменото мече обратно в лъжицата и го върна обратно в купата“ – Elephant_Kisses2/Reddit.

4. В чиниите може да има нещо различно от храна
„Не мога да ви кажа колко пъти сме открили косми в пастата и ако клиент се оплаче от това, ще занесем пастата в кухнята, отстраняваме влакната, изчакваме около 5 минути, след което ще ги върнем обратно. ' – © _GottaCatchEmAll_/Reddit.

„Спомням си, че веднъж ядяхме от бюфета и когато вдигнахме очи, видяхме един от персонала да убива мухи с електрическа ракета за унищожаване на насекоми. И това над храната. Веднага спряхме да ядем, платихме и си тръгнахме. Никога не се върнахме. Няколко месеца по-късно мястото затвори и е изоставено от 6 или 7 години” – cassievalor/Reddit.

5. Нетрайните храни не винаги се обработват правилно
„Преди работех в индийски ресторант. Техните стандарти за безопасност на храните винаги са били лоши. Много неща бяха неприемливи, но това, което прави впечатление, е голямата кофичка кисело мляко, която беше престояла няколко дни и все още се сервираше ежедневно в ресторанта. След това нещо наистина не понасям индийска храна” – © mgvertigo101/Reddit.

„Нямах работа и наистина имах нужда от пари. Така че си намерих работа като готвач и всъщност не знаех в какво се забърквам. Сервирахме много пържено пиле. И тогава веднъж ми казаха, че е купено от хора, които продават храна, която много бързо се разваля. Храната в този ресторант беше евтина и ужасна” – getyrock1200/Reddit.

6. Храната и чиниите понякога се озовават на пода
„Виждал съм хора да изпускат приборите за сервиране на пода и след това да използват същите прибори, за да поставят храна в чиниите си. Веднъж буквално грабнах лъжиците за салата от ръката на дете преди то да ги хвърли на пода” – Atra_Lux/Reddit.

7. Написаното в описанието не винаги е вярно
„В ресторанта често сервирахме наденички за закуска и години наред хората питаха дали са от свинско или телешко. В ретроспекция знам, че хората са се интересували от това поради културни вярвания или диетични ограничения. Бях безсрамен (и млад) готвач, слушайки готвачи да се оплакват от глупави модни хора, така че казах на гостите това, което искаха да чуят” – страшно/Reddit.

„Нашата университетска столова имаше проблеми с неправилно етикетиране на хранителни алергени и трябваше да пропусна много лекции поради неправилно етикетирана храна и последвали алергични реакции.

Моя приятелка веднъж почти изяде рибена пръчица, която беше етикетирана като пилешко. Но тя беше предпазлива и ме помоли първо аз да отхапя и да се уверя, че няма да изпадне в анафилактичен шок” – jazzyjazz7/Reddit.

8. Всяка грешка може да се покрие
„Веднъж шефът ми не размрази навреме телешки ребра за вечеря с барбекю. Имаше куп замразени ребра и не можеше просто да ги пъхнем във фурната.

Но той направи следното – изпържи ги. После нареди да ги потопят в барбекю сос и така да ги сервират. След това каза на всички да не казват и дума на никого. Но клиентите харесаха тези ребра и им се наслаждаваха много редовно” – BebopDC/Reddit.

„Един мой колега изпусна цяло парче с ребра на пода, което струваше около 100 долара. След това ни каза просто да го измием и да го увием“ – _GottaCatchEmAll_/Reddit.

4 суперполезни съчетания на храни

9. В ресторант може да свърши храната, но не защото няма достатъчно, а защото на някои посетители не им пука за останалите
„Родителите ми имаха бюфет ресторант и аз работех там всеки ден. Любимата ми история на ужасите е, когато двойка дойде да яде. Те обичаха раци и когато мама ги сервираше, ги изяждаха всичките.

Също така, само напомняне, щипките на раците са много скъпи! Те пренебрегнаха другите клиенти, просто ги взеха и ги изядоха. Бяха в ресторанта от може би два часа и бавно се стъмваше.

Изядоха поне раците за една седмица, така че майка ми най-накрая реши, че е достатъчно. Тя спря да ги сервира на бюфета и носеше само отделни чинии на клиенти, които ги искаха, но не можеха да ги получат заради двойката.

След това двойката се ядоса. Те буквално преобръщаха столове на масата си, обръщаха чинии, чаши и т.н. Те напълно разрушиха мястото, където седяха“ – blooberries1/Reddit.

10. Китайските ресторанти са най-добрите
„Бил съм в кухните на почти всеки голям ресторант, но ресторантите на бюфет винаги са лоши. Единственото изключение е местният китайски ресторант. Собственикът е наистина герой, който има чиста кухня” – fischestix/Reddit.

„Китайската кухня е много разнообразна. Храната също често се готви точно пред вас, което е прекрасно. Работниците са изключително професионални и всичко е вкусно“ – AndrewPro/Pikabu.

11. В някои ресторанти има специални правила за вечерящите, които слагат повече храна в чинията си, отколкото могат да изядат
Плащате входната такса веднъж, но има строго правило: плащате за цялата храна, останала в чинията ви, след като сте се нахранили“ – gogadrow/Pikabu.

„Можете да останете колкото искате в ресторант на блок маса. И на никой не му пука колко ядете. Но има едно неписано правило: трябва да имате празна чиния, след като приключите с храненето. Това означава, че не трябва да взимате повече храна, отколкото можете да изядете” – AndrewPro/Pikabu.

12. Добрите посетители могат дори да получат приятна изненада
„Сестра ми и аз отидохме в ресторанта на Home Town за много късен обяд. Хареса ни техния салатен бар, който е много добър. Взехме и малки порции от бюфета, като пиле на скара, картофи и паста със сирене.

Бяхме там около 15.30, поради натоварения график този ден. В 16 часа изборите започнаха да се променят, тъй като новото меню за вечеря щеше да започне в 17 часа.

Вместо да ни помоли да си тръгнем, управителят дойде до нашата маса и ни покани да опитаме допълнителни, различни ястия, идващи от кухнята. Той знаеше, че не сме там, за да преяждаме.” – Кардинал Робинс / Quora.


В категории: Бизнес , Здраве


Коментари
Нападение с нож в Берлин
Нападение с нож в Берлин 21/02/2025, Петък 21:33 4
Каза за Реал Мадрид
Каза за Реал Мадрид 21/02/2025, Петък 20:48 1
Много е зле
Много е зле 21/02/2025, Петък 20:33 0
Флагман.БГ Той не е виновен Той не е виновен 21/02/2025, Петък 20:24 0
Радва се на нежен "допинг"
Радва се на нежен "допинг" 21/02/2025, Петък 20:00 1
Звучен скандал в София
Звучен скандал в София 21/02/2025, Петък 19:33 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Грешка в бюджета за 800 млн. лева! Асен Василев предлага да извадят от „фризера“ парите за майките Грешка в бюджета за 800 млн. лева! Асен Василев предлага да извадят от „фризера“ парите за майките Парите стигат и за размразяване на минималната работна заплата, изчисли бившият финансов министър Зафиров: Няма да останем и минута във властта, ако посегне на джоба и здравето на българите Зафиров: Няма да останем и минута във властта, ако посегне на джоба и здравето на българите Преди да говорим за пестене, трябва да си дадем ясна сметка, че има риск големи групи от хора да бъдат поставени от пълно социално изключване, каза той Драми на кантара! Виолета от Бургас свали 6,62% от теглото си, а Тодор от Созопол – 6,08 Драми на кантара! Виолета от Бургас свали 6,62% от теглото си, а Тодор от Созопол – 6,08 Деян от Русе напусна „Живот на кантар“, след като повечето от съотборниците му предпочетоха в отбора да остане Йорданка Ужасна миризма и гъст дим над... Ужасна миризма и гъст дим над... Пловдив Организира се събитие в памет на Тома Бинчев Организира се събитие в памет на Тома Бинчев То ще се проведе в София Шоу в „Живот на кантар“! Вижте как теглят 50 метра 14-тонни трамваи Шоу в „Живот на кантар“! Вижте как теглят 50 метра 14-тонни трамваи Драма на финала, тимът на Тодор от Созопол и Виолета от Бургас победи, а сините изостанаха само с 20 см Бургазлията Димитър от "Един за друг" и любимата му са... Бургазлията Димитър от "Един за друг" и любимата му са... "Просто уникални хора", твърди участничка във формата Флирт на върха на света: Путин между Тръмп и Си Флирт на върха на света: Путин между Тръмп и Си Руският президент обожаваше вниманието, обожаваше тези малки кавги между ухажорите му. И най-вече обожаваше подаръците Радва се на нежен "допинг" Радва се на нежен "допинг" Никол подкрепи Везенков в Ботевград Летището в Сарафово да носи името „Черно море“, искат ученици от Бургас Летището в Сарафово да носи името „Черно море“, искат ученици от Бургас Ректорът на БСУ проф. Милен Балтов изтъкна, че и сега много авиокомпании обозначават в своите сайтове бургаското летище с това название, но в скоби
Тя ли е най-красивата блондинка в Калифорния? (СНИМКА) Тя ли е най-красивата блондинка в Калифорния? (СНИМКА) Колинс е модел Нападение с нож в Берлин Нападение с нож в Берлин Мъж беше намушкан при Мемориала на Холокоста Каза за Реал Мадрид Каза за Реал Мадрид Няма шанс Ямал да премине в "белия балет" Той не е виновен Той не е виновен Рефер отнесе санкция заради рядко виждана ситуация Може ли да има мир в Украйна без Европа в преговорите? Британският посланик шикалкави за искането на Путин Може ли да има мир в Украйна без Европа в преговорите? Британският посланик шикалкави за искането на Путин Ще изпратим само мироопазващи сили и то в подходящ момент, уверява Н.Пр. Натаниел Копси, но Русия не ги ще там и може да се превърнат в пушечно месо   Бъфет продаде 50% от портфолиото си, да се готвим ли за криза? Бъфет продаде 50% от портфолиото си, да се готвим ли за криза? На обща стойност от близо 150 млрд. долара, серията от продажби е прецедент в кариерата на легендарния финансист Ватиканът с последна информация за състоянието на папата Ватиканът с последна информация за състоянието на папата Франциск се лекува в римската болница „Джемели“, където беше приет на 14 февруари Макрон ще предупреди Тръмп да не проявява слабост пред Путин Макрон ще предупреди Тръмп да не проявява слабост пред Путин Очаква се срещата да е в понеделник, за да обсъдят ситуацията в Украйна ФБР има нов директор ФБР има нов директор Смята се, че Каш Пател е верен сподвижник на Тръмп Володимир Зеленски с важен ход Володимир Зеленски с важен ход Точно сега американският президент е много разочарован от украинския лидер, отбеляза съветникът по националната сигурност на САЩ Майк Уолц
Владислав Горанов, бивш финансов министър Владислав Горанов, бивш финансов министър Политическата класа прояви разум, за да създаде смисъл Виц на деня Виц на деня - Какво е "Женски радости"?
- Дънките ти падат, а сутиена ти стиска.
Виц на деня Виц на деня Момиче при зъболекаря:
- Ако знаети колко ме е страаааах! Предпочитам да родя, вместо да ми вадят зъб.
Зъболекарят:
- Ама хайде решавайте по-бързо, че да знам кой инструмент да използвам.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Човек, колкото и да е суеверен, никога няма да откаже 13-та заплата.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори