Тъмните тайни на шведските маси
Както всяко нещо на света, това има своите предимства и недостатъци
Всеки ресторант има много тайни в кухнята, и особено тези, които използват толкова популярните бюфетни маси. Както всяко нещо на света, това има своите предимства и недостатъци, така че трябва да ходите само на места, на които можете да се доверите.
Въпреки че не трябва напълно да спрем да се храним в ресторанти на шведска маса, определено трябва да сме малко по-внимателни.
В текста вижте какви тайни крият бюфетните маси, които разкриха в Reddit служителите на ресторанти.
1. От едно ядене можете да направите друго
„Обикновено голяма част от храната се преработва, например рибно ястие в понеделник може да се превърне в рибена супа във вторник. „Някои ресторанти ще изхвърлят храна само когато не могат да бъдат преработена.“ – Тери Лоу/Reddit
„Моят приятел, който работеше в бюфет, ми каза, че използвали полуизядените парчета хляб, които хората оставяли в чиниите си, за да направят крутони за салати.“ – filthy_lucre/Reddit
2. Шоколадовите фонтани са нехигиенични
„Ресторантът, в който работех, имаше шоколадов фонтан и прекарах половината си време на работа, опитвайки се да попреча на клиентите да пъхат пръстите си и други предмети във фонтана.
Спомням си една жена с гипсирана ръка, която дойде и започна да топи ягоди във фонтана. В крайна сметка тя потопи по-голямата част от гипса си във фонтана, така че цялата ѝ отливка беше покрита с шоколад. – Cursedknighttartorias/Reddit.
„Приключих с храненето и продължих с десерта.“ Когато наближих шоколадовия фонтан, видях дете да киха директно в него. То не се опита да покрие устата си, а родителите му също не се интересуваха. След това вече нямах желание да опитам шоколадовия фонтан. – Indoorsman7/Reddit.
3. Някои хора опитват храната от тавите
„Веднъж отидох на бюфет, където сервираха специален обяд, включващ разнообразие от супи и салати. Така че взех чиния и се канех да сложа салатата, когато видях една възрастна жена да яде супа направо от основните тенджери.
Тя опита всички супи и тези, които не хареса, върна в тенджерите и си тръгна, сякаш беше нещо нормално“ – AmyAriztan/Reddit.
„Един приятел от колежа работеше в китайски ресторант. Той каза, че са хванали редовен гост да потапя редовно пица в купа със супа уонтон и да я яде. За четвърти път в рамките на месец ръководството най-накрая го изгони” – ndkjr70/Reddit.
„Едно момче, което беше на около 6 или 7 години, искаше да яде дъвки. След това отиде до десертния бар, грабна една лъжица плюшени мечета и започна да ги яде от лъжицата, потапяйки същата лъжица в купата още няколко пъти.
Родителите се засмяха и му казаха да спре, след което той изплю гуменото мече обратно в лъжицата и го върна обратно в купата“ – Elephant_Kisses2/Reddit.
4. В чиниите може да има нещо различно от храна
„Не мога да ви кажа колко пъти сме открили косми в пастата и ако клиент се оплаче от това, ще занесем пастата в кухнята, отстраняваме влакната, изчакваме около 5 минути, след което ще ги върнем обратно. ' – © _GottaCatchEmAll_/Reddit.
„Спомням си, че веднъж ядяхме от бюфета и когато вдигнахме очи, видяхме един от персонала да убива мухи с електрическа ракета за унищожаване на насекоми. И това над храната. Веднага спряхме да ядем, платихме и си тръгнахме. Никога не се върнахме. Няколко месеца по-късно мястото затвори и е изоставено от 6 или 7 години” – cassievalor/Reddit.
5. Нетрайните храни не винаги се обработват правилно
„Преди работех в индийски ресторант. Техните стандарти за безопасност на храните винаги са били лоши. Много неща бяха неприемливи, но това, което прави впечатление, е голямата кофичка кисело мляко, която беше престояла няколко дни и все още се сервираше ежедневно в ресторанта. След това нещо наистина не понасям индийска храна” – © mgvertigo101/Reddit.
„Нямах работа и наистина имах нужда от пари. Така че си намерих работа като готвач и всъщност не знаех в какво се забърквам. Сервирахме много пържено пиле. И тогава веднъж ми казаха, че е купено от хора, които продават храна, която много бързо се разваля. Храната в този ресторант беше евтина и ужасна” – getyrock1200/Reddit.
6. Храната и чиниите понякога се озовават на пода
„Виждал съм хора да изпускат приборите за сервиране на пода и след това да използват същите прибори, за да поставят храна в чиниите си. Веднъж буквално грабнах лъжиците за салата от ръката на дете преди то да ги хвърли на пода” – Atra_Lux/Reddit.
7. Написаното в описанието не винаги е вярно
„В ресторанта често сервирахме наденички за закуска и години наред хората питаха дали са от свинско или телешко. В ретроспекция знам, че хората са се интересували от това поради културни вярвания или диетични ограничения. Бях безсрамен (и млад) готвач, слушайки готвачи да се оплакват от глупави модни хора, така че казах на гостите това, което искаха да чуят” – страшно/Reddit.
„Нашата университетска столова имаше проблеми с неправилно етикетиране на хранителни алергени и трябваше да пропусна много лекции поради неправилно етикетирана храна и последвали алергични реакции.
Моя приятелка веднъж почти изяде рибена пръчица, която беше етикетирана като пилешко. Но тя беше предпазлива и ме помоли първо аз да отхапя и да се уверя, че няма да изпадне в анафилактичен шок” – jazzyjazz7/Reddit.
8. Всяка грешка може да се покрие
„Веднъж шефът ми не размрази навреме телешки ребра за вечеря с барбекю. Имаше куп замразени ребра и не можеше просто да ги пъхнем във фурната.
Но той направи следното – изпържи ги. После нареди да ги потопят в барбекю сос и така да ги сервират. След това каза на всички да не казват и дума на никого. Но клиентите харесаха тези ребра и им се наслаждаваха много редовно” – BebopDC/Reddit.
„Един мой колега изпусна цяло парче с ребра на пода, което струваше около 100 долара. След това ни каза просто да го измием и да го увием“ – _GottaCatchEmAll_/Reddit.
4 суперполезни съчетания на храни
9. В ресторант може да свърши храната, но не защото няма достатъчно, а защото на някои посетители не им пука за останалите
„Родителите ми имаха бюфет ресторант и аз работех там всеки ден. Любимата ми история на ужасите е, когато двойка дойде да яде. Те обичаха раци и когато мама ги сервираше, ги изяждаха всичките.
Също така, само напомняне, щипките на раците са много скъпи! Те пренебрегнаха другите клиенти, просто ги взеха и ги изядоха. Бяха в ресторанта от може би два часа и бавно се стъмваше.
Изядоха поне раците за една седмица, така че майка ми най-накрая реши, че е достатъчно. Тя спря да ги сервира на бюфета и носеше само отделни чинии на клиенти, които ги искаха, но не можеха да ги получат заради двойката.
След това двойката се ядоса. Те буквално преобръщаха столове на масата си, обръщаха чинии, чаши и т.н. Те напълно разрушиха мястото, където седяха“ – blooberries1/Reddit.
10. Китайските ресторанти са най-добрите
„Бил съм в кухните на почти всеки голям ресторант, но ресторантите на бюфет винаги са лоши. Единственото изключение е местният китайски ресторант. Собственикът е наистина герой, който има чиста кухня” – fischestix/Reddit.
„Китайската кухня е много разнообразна. Храната също често се готви точно пред вас, което е прекрасно. Работниците са изключително професионални и всичко е вкусно“ – AndrewPro/Pikabu.
11. В някои ресторанти има специални правила за вечерящите, които слагат повече храна в чинията си, отколкото могат да изядат
Плащате входната такса веднъж, но има строго правило: плащате за цялата храна, останала в чинията ви, след като сте се нахранили“ – gogadrow/Pikabu.
„Можете да останете колкото искате в ресторант на блок маса. И на никой не му пука колко ядете. Но има едно неписано правило: трябва да имате празна чиния, след като приключите с храненето. Това означава, че не трябва да взимате повече храна, отколкото можете да изядете” – AndrewPro/Pikabu.
12. Добрите посетители могат дори да получат приятна изненада
„Сестра ми и аз отидохме в ресторанта на Home Town за много късен обяд. Хареса ни техния салатен бар, който е много добър. Взехме и малки порции от бюфета, като пиле на скара, картофи и паста със сирене.
Бяхме там около 15.30, поради натоварения график този ден. В 16 часа изборите започнаха да се променят, тъй като новото меню за вечеря щеше да започне в 17 часа.
Вместо да ни помоли да си тръгнем, управителят дойде до нашата маса и ни покани да опитаме допълнителни, различни ястия, идващи от кухнята. Той знаеше, че не сме там, за да преяждаме.” – Кардинал Робинс / Quora.