×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В четвъртък ще бъде спряно движението по Дунав мост при Русе
  • Откриха изчезнал човек в Рила планина след мащабна акция с дронове и шейни
  • Бюджетът за 2025 година е обнародван в „Държавен вестник“
  • Александър Лукашенко встъпва в длъжност за седми мандат като президент на Беларус
  • Пореден ден на протести в Турция заради ареста на Имамоглу
  • Празнуваме Благовещение - ето кой има имен ден
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тъмните тайни на шведските маси


05 Април 2023, Сряда, 18:00 ч.
Автор: Флагман

Както всяко нещо на света, това има своите предимства и недостатъци

Всеки ресторант има много тайни в кухнята, и особено тези, които използват толкова популярните бюфетни маси. Както всяко нещо на света, това има своите предимства и недостатъци, така че трябва да ходите само на места, на които можете да се доверите.

Въпреки че не трябва напълно да спрем да се храним в ресторанти на шведска маса, определено трябва да сме малко по-внимателни.

В текста вижте какви тайни крият бюфетните маси, които разкриха в Reddit служителите на ресторанти.

1. От едно ядене можете да направите друго
„Обикновено голяма част от храната се преработва, например рибно ястие в понеделник може да се превърне в рибена супа във вторник. „Някои ресторанти ще изхвърлят храна само когато не могат да бъдат преработена.“ – Тери Лоу/Reddit

„Моят приятел, който работеше в бюфет, ми каза, че използвали полуизядените парчета хляб, които хората оставяли в чиниите си, за да направят крутони за салати.“ – filthy_lucre/Reddit

2. Шоколадовите фонтани са нехигиенични
„Ресторантът, в който работех, имаше шоколадов фонтан и прекарах половината си време на работа, опитвайки се да попреча на клиентите да пъхат пръстите си и други предмети във фонтана.

Спомням си една жена с гипсирана ръка, която дойде и започна да топи ягоди във фонтана. В крайна сметка тя потопи по-голямата част от гипса си във фонтана, така че цялата ѝ отливка беше покрита с шоколад. – Cursedknighttartorias/Reddit.

„Приключих с храненето и продължих с десерта.“ Когато наближих шоколадовия фонтан, видях дете да киха директно в него. То не се опита да покрие устата си, а родителите му също не се интересуваха. След това вече нямах желание да опитам шоколадовия фонтан. – Indoorsman7/Reddit.

3. Някои хора опитват храната от тавите
„Веднъж отидох на бюфет, където сервираха специален обяд, включващ разнообразие от супи и салати. Така че взех чиния и се канех да сложа салатата, когато видях една възрастна жена да яде супа направо от основните тенджери.

Тя опита всички супи и тези, които не хареса, върна в тенджерите и си тръгна, сякаш беше нещо нормално“ – AmyAriztan/Reddit.

„Един приятел от колежа работеше в китайски ресторант. Той каза, че са хванали редовен гост да потапя редовно пица в купа със супа уонтон и да я яде. За четвърти път в рамките на месец ръководството най-накрая го изгони” – ndkjr70/Reddit.

„Едно момче, което беше на около 6 или 7 години, искаше да яде дъвки. След това отиде до десертния бар, грабна една лъжица плюшени мечета и започна да ги яде от лъжицата, потапяйки същата лъжица в купата още няколко пъти.

Родителите се засмяха и му казаха да спре, след което той изплю гуменото мече обратно в лъжицата и го върна обратно в купата“ – Elephant_Kisses2/Reddit.

4. В чиниите може да има нещо различно от храна
„Не мога да ви кажа колко пъти сме открили косми в пастата и ако клиент се оплаче от това, ще занесем пастата в кухнята, отстраняваме влакната, изчакваме около 5 минути, след което ще ги върнем обратно. ' – © _GottaCatchEmAll_/Reddit.

„Спомням си, че веднъж ядяхме от бюфета и когато вдигнахме очи, видяхме един от персонала да убива мухи с електрическа ракета за унищожаване на насекоми. И това над храната. Веднага спряхме да ядем, платихме и си тръгнахме. Никога не се върнахме. Няколко месеца по-късно мястото затвори и е изоставено от 6 или 7 години” – cassievalor/Reddit.

5. Нетрайните храни не винаги се обработват правилно
„Преди работех в индийски ресторант. Техните стандарти за безопасност на храните винаги са били лоши. Много неща бяха неприемливи, но това, което прави впечатление, е голямата кофичка кисело мляко, която беше престояла няколко дни и все още се сервираше ежедневно в ресторанта. След това нещо наистина не понасям индийска храна” – © mgvertigo101/Reddit.

„Нямах работа и наистина имах нужда от пари. Така че си намерих работа като готвач и всъщност не знаех в какво се забърквам. Сервирахме много пържено пиле. И тогава веднъж ми казаха, че е купено от хора, които продават храна, която много бързо се разваля. Храната в този ресторант беше евтина и ужасна” – getyrock1200/Reddit.

6. Храната и чиниите понякога се озовават на пода
„Виждал съм хора да изпускат приборите за сервиране на пода и след това да използват същите прибори, за да поставят храна в чиниите си. Веднъж буквално грабнах лъжиците за салата от ръката на дете преди то да ги хвърли на пода” – Atra_Lux/Reddit.

7. Написаното в описанието не винаги е вярно
„В ресторанта често сервирахме наденички за закуска и години наред хората питаха дали са от свинско или телешко. В ретроспекция знам, че хората са се интересували от това поради културни вярвания или диетични ограничения. Бях безсрамен (и млад) готвач, слушайки готвачи да се оплакват от глупави модни хора, така че казах на гостите това, което искаха да чуят” – страшно/Reddit.

„Нашата университетска столова имаше проблеми с неправилно етикетиране на хранителни алергени и трябваше да пропусна много лекции поради неправилно етикетирана храна и последвали алергични реакции.

Моя приятелка веднъж почти изяде рибена пръчица, която беше етикетирана като пилешко. Но тя беше предпазлива и ме помоли първо аз да отхапя и да се уверя, че няма да изпадне в анафилактичен шок” – jazzyjazz7/Reddit.

8. Всяка грешка може да се покрие
„Веднъж шефът ми не размрази навреме телешки ребра за вечеря с барбекю. Имаше куп замразени ребра и не можеше просто да ги пъхнем във фурната.

Но той направи следното – изпържи ги. После нареди да ги потопят в барбекю сос и така да ги сервират. След това каза на всички да не казват и дума на никого. Но клиентите харесаха тези ребра и им се наслаждаваха много редовно” – BebopDC/Reddit.

„Един мой колега изпусна цяло парче с ребра на пода, което струваше около 100 долара. След това ни каза просто да го измием и да го увием“ – _GottaCatchEmAll_/Reddit.

4 суперполезни съчетания на храни

9. В ресторант може да свърши храната, но не защото няма достатъчно, а защото на някои посетители не им пука за останалите
„Родителите ми имаха бюфет ресторант и аз работех там всеки ден. Любимата ми история на ужасите е, когато двойка дойде да яде. Те обичаха раци и когато мама ги сервираше, ги изяждаха всичките.

Също така, само напомняне, щипките на раците са много скъпи! Те пренебрегнаха другите клиенти, просто ги взеха и ги изядоха. Бяха в ресторанта от може би два часа и бавно се стъмваше.

Изядоха поне раците за една седмица, така че майка ми най-накрая реши, че е достатъчно. Тя спря да ги сервира на бюфета и носеше само отделни чинии на клиенти, които ги искаха, но не можеха да ги получат заради двойката.

След това двойката се ядоса. Те буквално преобръщаха столове на масата си, обръщаха чинии, чаши и т.н. Те напълно разрушиха мястото, където седяха“ – blooberries1/Reddit.

10. Китайските ресторанти са най-добрите
„Бил съм в кухните на почти всеки голям ресторант, но ресторантите на бюфет винаги са лоши. Единственото изключение е местният китайски ресторант. Собственикът е наистина герой, който има чиста кухня” – fischestix/Reddit.

„Китайската кухня е много разнообразна. Храната също често се готви точно пред вас, което е прекрасно. Работниците са изключително професионални и всичко е вкусно“ – AndrewPro/Pikabu.

11. В някои ресторанти има специални правила за вечерящите, които слагат повече храна в чинията си, отколкото могат да изядат
Плащате входната такса веднъж, но има строго правило: плащате за цялата храна, останала в чинията ви, след като сте се нахранили“ – gogadrow/Pikabu.

„Можете да останете колкото искате в ресторант на блок маса. И на никой не му пука колко ядете. Но има едно неписано правило: трябва да имате празна чиния, след като приключите с храненето. Това означава, че не трябва да взимате повече храна, отколкото можете да изядете” – AndrewPro/Pikabu.

12. Добрите посетители могат дори да получат приятна изненада
„Сестра ми и аз отидохме в ресторанта на Home Town за много късен обяд. Хареса ни техния салатен бар, който е много добър. Взехме и малки порции от бюфета, като пиле на скара, картофи и паста със сирене.

Бяхме там около 15.30, поради натоварения график този ден. В 16 часа изборите започнаха да се променят, тъй като новото меню за вечеря щеше да започне в 17 часа.

Вместо да ни помоли да си тръгнем, управителят дойде до нашата маса и ни покани да опитаме допълнителни, различни ястия, идващи от кухнята. Той знаеше, че не сме там, за да преяждаме.” – Кардинал Робинс / Quora.


В категории: Бизнес , Здраве


Коментари
Флагман.БГ Пак я забъркаха в подла измама Пак я забъркаха в подла измама 25/03/2025, Вторник 16:20 0
Това са най-самотните зодии
Това са най-самотните зодии 25/03/2025, Вторник 15:40 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пак я забъркаха в подла измама Пак я забъркаха в подла измама Нямам нищо общо с хaзартни игри и пeчалби, обяви актрисата Димитър Николов в дебат за радона: Няма да позволя да ме рекетират. Точка! Димитър Николов в дебат за радона: Няма да позволя да ме рекетират. Точка! Апаратчета няма да купувам, решенията идват от Министерството, категоричен е Николов Еврозоната е възможност за растеж и стабилност на българския туризъм Еврозоната е възможност за растеж и стабилност на българския туризъм Въвеждането на еврото ще улесни пътуването на туристите от Еврозоната, които през 2024 г. представляват близо 30% от всички чуждестранни туристи, посетили страната ни Първо място за учениците от Свети Влас на общинския кръг на националната викторина по безопасност на движението Първо място за учениците от Свети Влас на общинския кръг на националната викторина по безопасност на движението Отборите премериха сили в трите етапа на състезанието Европа се готви за война, а не за мир - видно е от тези 7 действия Европа се готви за война, а не за мир - видно е от тези 7 действия Ситуацията, в която светът се намира, не е никак розова Инвестициите в Бургас не са случайни, те са планирани Инвестициите в Бургас не са случайни, те са планирани Равнец е неоползотворен ресурс с огромен потенциал – Бургас няма време за губене, категоричен е съветникът от ГЕРБ "Мама Знае" празнува 8 години подкрепа за бъдещи и настоящи родители! "Мама Знае" празнува 8 години подкрепа за бъдещи и настоящи родители! През годините през безплатните семинари и онлайн обучения на „Мама Знае“ са минали над 50 000 родители от цялата страна Америка е на колене – жълтопаветната съпротива я удари с пълна сила! Америка е на колене – жълтопаветната съпротива я удари с пълна сила! За една нощ САЩ от храм на демокрацията се превърна във Враг №1 за родната либерална общност Министерството на туризма представи България на международното изложение International Tourism Trade Show Министерството на туризма представи България на международното изложение International Tourism Trade Show Над 432 хил. полски туристи са посетили страната ни през 2024 г. 41 кг кокаин за 19 милиона лв. пристигнаха на пристанището в Бургас в контейнер с банани 41 кг кокаин за 19 милиона лв. пристигнаха на пристанището в Бургас в контейнер с банани Пратката е от Еквадор, получател са БГ фирми, занимаващи се с плодова индустрия
Погрешка: Представители на правителството на Тръмп добавиха журналист към чат група с военни планове Погрешка: Представители на правителството на Тръмп добавиха журналист към чат група с военни планове Доналд Тръмп каза пред репортери в Белия дом, че не знае за случилото се Голям талант загина при тази катастрофа Голям талант загина при тази катастрофа Медии в Португалия изнесоха подробности и информираха, че Мартинс се е преобърнал няколко пъти с автомобила си, който се е забил в бетонната стена на тунела "Ковело" Върна се при богатото си възрастно гадже Върна се при богатото си възрастно гадже Даниела е най-меркантилната участничка във формата  Инфаркт уби директора на Samsung Инфаркт уби директора на Samsung "Той почина от сърдечен арест", заяви говорител на дружеството Администрацията на Тръмп с голям гаф Администрацията на Тръмп с голям гаф Журналист получи достъп до дискусия с военни планове Сериозно земетресение в... Сериозно земетресение в... Нова Зеландия Козирогът да се довери на интуицията, а Стрелецът да не рискува! Козирогът да се довери на интуицията, а Стрелецът да не рискува! Хороскоп за деня – 25 март 2025, вторник  ООН разкри как е убит Марин Маринов в Газа ООН разкри как е убит Марин Маринов в Газа Изстрелът е бил от израелски танк Добри новини от Рияд! Държавният департамент тръби, че САЩ никога не са били по-близо до  мира в Украйна Добри новини от Рияд! Държавният департамент тръби, че САЩ никога не са били по-близо до мира в Украйна Двете страни не бързат да разкриват съдържанието на разговорите Показа се по бельо в САЩ Показа се по бельо в САЩ Геня е бивша муза на Гришо
Делян Пеевски Делян Пеевски Няма да допусна България да се превърне в държавата на абсурдите Виц на деня Виц на деня - Кога ще е готова поръчката ни?
- Не знам точно.
- Кажете грубо.
- Не знам, да ти е*а майката!
Виц на деня Виц на деня - Ленче, отивам до кръчмата, облечи си балтоня.
- И мен ли ще вземеш?
- Не ма, спирам печката.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Чисто технически, смартфонът е вградената черна кутия на живота ви.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори