Зрънчото прави децата агресивни
Тази храна води до пристрастяване
Децата се озлобяват и когато им откажат снакс, солети и други наблъскани с мазнини и сол продукти.
Причината е, че тези храни водят до пристрастяване и когато детето не получи желаната порция, то започва да нервничи и да реве.
Пред вестник „България днес” проф. Донка Байкова, зам.-председател на Българското научно дружество по хранене и диететика, твърди, че този вид храна е лесно смилаема, засища, вкусна е и на малки, и на големи. Когато хлапетата свикнат с нея, губят апетит към полезните плодове и зеленчуци. Стават агресивни, като не я получат на момента, подобно на шоколада.
„Зрънчото е преработен зърнен продукт, наблъскан с въздух. Той съдържа много мазнини, но не животински, а трудно разградимите в организма растителни мазнини – палмово масло. Да не забравяме за огромното количество сол и т.нар. подобрители, обозначени с буквата „Е”, които водят до затлъстяване и намалена имунна защита”, разкрива проф. Байкова.
Според лекари и диетолози царевичните пръчици съдържат минимално, почти незначително количество полезни вещества, а родителите често се подвеждат по това, че са направени от царевица и следователно са полезни. В тях няма нито витамини, нито минерали, категорични са експертите.
„Храната в яслите и детските градини е доказано здравословна. Вината за затлъстяването при децата е на родителите, те ни „предават” в битката с килограмите и болестите. Предпочитат да задоволят капризите и нервите на рожбите си, като им подадат суха паста или чипс”, посочва още проф. Байкова.
Зрънчото е преработен зърнен продукт, наблъскан с въздух. Той съдържа много мазнини, но не животински, а трудно разградимите в организма растителни мазнини – палмово масло.”, разкрива проф. Байкова