Рецепта за класически френски тартифлет
Тартифлет е френско ястие, произхождащо от Алпите
Необходими продукти:
- 1 кг картофи;
- 350 гр сурово пушен бекон;
- 2 глави лук;
- 150 мл сухо бяло вино;
- 200 мл сметана;
- 400 гр сирене.
Начин на приготвяне:
Взимат се всички посочени съставки. Това са парчета пушен бекон с пластове сланина. Можете да вземете пушени гърди. Нарязват се картофите на кръгчета (можете и на кубчета, както желаете) и се варят в подсолена вода за 5-7 минути, основното е да не се преварят. Лукът се нарязва на половин пръстени и се запържва до прозрачност, добавя се беконът, нарязан на кубчета или филийки.
Запържете, докато беконът леко покафенее. Взима се тиган или съд за печене. Редим на пластове: половината лук с бекон, отгоре половината картофи, после пак лук с бекон и накрая покриваме с останалите картофи. Смесете вино със сметана, сол, черен пипер и залейте картофите.
Възможно е и без вино, тогава вземете повече сметана. Нарежете сиренето на филийки и разпределете отгоре. Може да се използва всяко сирене и се настъргва ситно на ренде. Основното нещо е да не се пече дълго време, в противен случай сиренето ще бъде твърде твърдо. Слага се всичко във фурната за 20-30 минути при температура 180 градуса.