Ресторантьорите дадоха заден за задължителния бакшиш
Липсата на дефиниция на позната практика като даването на бакшиш създава сериозни проблеми на работещите в заведенията
Задължителен бакшиш в размер на 10% от сметката искат ресторантьорите в страната. Причината е, че по този начин допълнителната сума, която клиентът е решил да заплати, може легитимно да бъде представена към Агенцията по приходите, тъй като към момента няма как да се декларира, пише euronewsbulgaria.com.
„Проблемът е, че той трябва да бъде узаконен. И според нас, не би трябвало да се облага с някакви данъци, които да намаляват неговата сума спрямо тези, които я получават“, обяснява Емил Коларов от „Сдружение на заведенията в България“ относно бакшиша.
Ден след като излезе новината обаче от Българската асоциация на заведенията разпространиха позиция, че подобни искания от тяхна страна няма.
"Не е сигурно как точно ще се договорим с НАП, въпросът е да е узаконен. Има различни схеми, по които това може да стане", каза Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България.
„Имаме проблеми с бакшишите, които се пускат през ПОС терминал, защото там съвсем нямаме вариант, по който да ги узаконим. Ние трябва да ги маркираме като някаква друга дейност от наша страна, за която да платим ДДС, да платим данъка на края на годината“, поясни Коларов.
„Всъщност, давайки парите на сервитьора или на бармана, де факто при нас остават едни 30%, които са за наша сметка, при положение, че ние не сме вземали абсолютно никакви от тези средства“, каза още ресторантьорът.
"От БАС не сме разпостранили нито прессъобщение нито документ, в който да казваме, че имаме намерения за законодателна инициатива по тази тема", контрира Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията.
Преди две години в действителност е имало разговори между ресторантьорите и агенцията по приходите, на който се е обсъждало, че при наличие на повече пари в служител на заведението, отколкото е отчела касата, се предвиждат санкции. "Тогава казахме, в повечето случаи това е бакшиш и трябва да се направи някакъв регламент, при който до допустими стойности над касовата наличност се приема за бакшиш", допълни Петров.
Оказва се, че липсата на дефиниция на позната практика като даването на бакшиш създава сериозни проблеми на работещите в заведенията.
----------
Имa лeснo. aкo сe зaбрaни дaвaнeтo нa бaкшиш, рeзултaтът щe e същият и нямa дa имaт прoблeм с НaП. Нo кaтo знaeм кaк сe приeмaт зaкoни у нaс, мaй нe e дoбрa идeя дa чaкaмe нa зaкoнoдaтeлствo в тaзи oблaст. Нaй-дoбрe всeки дa спрe дa дaвa бaкшиши. Кaтo нe мoгaт дa ни пoмoгнaт, дa си пoмoгнeм сaми.
----------
Има лесно. Ако се забрани даването на бакшиш, резултатът ще е същият и няма да имат проблем с НАП. Но като знаем как се приемат закони у нас, май не е добра идея да чакаме на законодателство в тази област. Най-добре всеки да спре да дава бакшиши. Като не могат да ни помогнат, да си помогнем сами.
НЕ да отиде в сметката на бузинесмена и той да си купи по-нов модел кола с тях :)
Аз давам такъв когато съм доволен от обслужването, понякога пропускам, ОСОБЕНО ако съм пренебрегван и охулван.
Бакшиш в такъв случай? - Благодаря!