Турция извади ятагана, вдигна двойно цените за туристите в навечерието на Новата 2023 г.
Ако още не сте прекосили границата, по-добре е да се запасите с много турски лири, въпреки че курсът й удари дъното спрямо лева
Южните ни комшии от най-обичания град за кулинарен туризъм сред българите – Истанбул, разочароваха първите нашенци, които тази сутрин потеглиха, за да посрещнат на Босфора Новата 2023 г. За всички, които през изминалите 2 години това беше любима дестинация заради качествената и евтина храна, сравнително достъпните цени на дрехите, баклавата и локума, шокът е огромен. Още в ранни зори на 30 декември на ГКПП – Малко Търново се изви километрична опашка от автомобили, защото турските митничари пропускаха с предимство и някак си с вътрешна уговорка, миришеща на корупция, собствените си фирмени автобуси с туристи, зарязвайки българина, запасил се с достатъчно лири, да чака в студа, за да премине паспортната проверка. Стълпотворението на гишето за установяване на самоличност около 19,30 часа наше време, заплашваше с физически сблъсъци, защото техните гранични власти, за разлика от нашите, не са осигурили отделен коридор за организираните групи туристи.
Пристигайки в Истанбул, освен почти двойно поскъпналите хотели, „сюрпризът” се оказа сериозен и за храната. Ако миналата година по това време сте прекарали три дни с определена сума турски лири, същите пари сега ще едва ще ви стигнат за един ден. Един килограм баклава или локум в уличните непретенциозни магазини вече са между 460 и 550 турски лири, това се равнява средно на 50 лв. Печен лаврак на скара без гарнитура в най-евтината кръчма на Аксарай струва 40 лева, стандартният адана кебап в заведенията за бързо хранене, в които не сервират и алкохол, се движи между 25 – 30 лв. Уличен дюнер върви 20 лева. Малък ром струва 25 лв., малка бира „Ефес” – 10 лв. и чай – 9 лв., при това в кръчмата на не особено реномиран хотел.
Дори и намалените дрехи, каквито у нас не би носила и най-демодираната жена с липса на вкус и възможности, струват поне 200 лв.
Нашенци, които предпочитат Кумкапъ – улицата с рибните ресторанти на Босфора с най-големия купон, току-що бяха изненадани, че собствениците им утре ще работят само ако сте си приготвили 100 евро за куверт. Миналата година същите ресторанти бяха отворили широко вратите си и компания от 4 души са платили по 30 евро на човек – за четири порции лаврак, калмари и поне още 10 вида рибни деликатеси, богато полети с много спиртни напитки и вино.
Лирата от България можете да си купите за 10 стотинки, но в Истанбул хартийките могат да Ви стигнат само ако ги вадите на цели пачки от по 100…
Баклава - 11 лева, локум 15 лева/килограм.
Турско кафе и фреш портокал - 5 лева. Кутия цигари - 3.30-3.50 лева.
Съвсем нормални цени, НО с уговорката, че е пазарувано от хранителни магазини, а не от туристически места.
Възможно е да прилагат опита на наглите си съседи около тукашните празници (Коледа в Турция на мен лично ми звучи като оксиморон, при положение че дори не съм религиозна!), но ако си мислят че някой ще плаща редовно суми като тези на бона на картинката, жестоко се лъжат!
Щот апетитно изглежда!!.....само му липсва един лек дресинг с майонеза,2-3 капки сос Уорчестър и балсамов оцет и става чудесна заливка за малеби.
Чайте,че ми потекоха лигите!!
бравоС.....да си жив и здрав...ама май в хороскопа ти са те ,,закарали,, на малдивите,карибите ,хавай......и където там са искали......хубаво е да си помечтаеш....
мечтите поне са безплатни....нъл тъй....
да......ама...НЕ.....безплатен обяд нема....
Като ви се вижда скъпо,ми стойте си дома ве.....никой не ви кара насила...ама ха...