Разлика между суроватъчен протеин концентрат и изолат
Протеинът е основната хранителна добавка, за всички спортисти, особено за тези, които практикуват бодибилдинг. Независимо дали сте във фазата на покачване на мускулна маса или за получаване на по-добра мускулна дефиниция, консумацията на протеин на прах е съществено условие за постигане на целите ви. Има голямо разнообразие от протеини на прах, предназначени за всички аматьори или професионални спортисти, особено в бодибилдинга.
В продължение на повече от 20 години суроватката е основния протеин и е изградил репутацията си на базата на конкретни резултати. След това на пазара на фитнес добавки, се появи суроватъчен изолат: подобрена, по-филтрирана, по-концентрирана форма протеин на прах.
Какво отличава Суроватъчен концентрат от изолат
Суроватъчен протеин е най-старият протеин от „новото поколение“. Прави се от суроватка. Това е силно филтрирана млечна протеинова фракция, която почти не съдържа лактоза или мазнини. Тя се усвоява бързо. Суроватката е най-консумираният протеин в света на бодибилдинга. Можете да намерите различни видове суроватка: суроватъчен концентрат, суроватъчен изолат и суроватъчен хидролизат. Всички имат една и съща цел: да помогнат на спортиста да изгради мускули, да подобри спортните резултати и възстановяването си. Но има някои съществени разлики. Кои са те?
Суроватъчният концентрат съдържа около 70-80% протеин; 90% суроватъчен изолат и 95% суроватъчен хидролизат.
Суроватъчният хидролизат, най-филтрираната версия на суроватката, вече не съдържа мазнини или захар. Колкото повече протеинът се филтрира, толкова повече процентно протеин се увеличава. Суроватъчният концентрат, който е най-слабо филтриран от 3-те версии, обикновено съдържа не повече от 60-80% протеин и 5% лактоза (млечна захар) и 3% мазнини. Съответно whey protein concentrate не е подходящ за хора с лактозна непоносимост. Ако имате този храносмилателен проблем, е добре да помислите за протеин изолат, в който лактозата е премахната. Както сами виждате, разликата между различните видове суроватка НЕ се свежда само до няколко калории в повече или в по-високия процент протеин. Ако имате непоносимост към лактоза, предпочитайте суроватъчен изолат.
Въпреки всички изброени разлики и трите вида суроватъчен протеин на прах водят до подобряване на имунната система, ребалансиране на хормоните в тялото, което стабилизира теглото. По-добра антиоксидантна активност, суроватъчният протеин съдържа молекули, способни да защитават тъканите по време на фазата на клетъчно делене след тренировка. Бързо увеличаване на силата и издръжливостта благодарение на бързите скорости на усвояване на Whey protein.
Трябва да се помпа в залата, но не забравяйте, че трябва и протеинец за да изгражда мускула!
Очаквам следващата ваша статия да е за ралзиката Тестостерон Пропионат и Тестостерон Ентантат.
Айде поЗдрави!