Рецепта за запеканка с броколи, киноа и тофу
Лесна и вкусна вегетарианска запеканка, която да си похапнете на обяд или вечеря
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
броколи - 1 глава
киноа - 1 ч.ч.
боб - 1 консерва, около 400 г (или друг вид бобови, напр. нахут, червен боб и др.)
кашкавал - 200 грама
прясно мляко - 1 ч.ч.
кисело мляко - ½ ч.ч.
готварска сметана - 100 мл
яйца - 1 бр.
тофу - 150 - 200 грама
чесън - 3 скилидки
мащерка - 1 ч.л.
млян кориандър
черен пипер
лук на прах
босилек
сол
олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Броколите се разделят на розички. Чесънът се наситнява. Тофуто се нарязва на кубчета. Кашкавалът се настъргва. Измитата киноа се слага да се вари в 2 чаши вода заедно с малко сол. Когато заври, се намалява котлонът и се оставя 10 минути без да се разбърква.
След това се поръсва с мащерка, изсипват се броколите при киноата и без да се разбърква се похлупва и се оставя на изключен котлон около 5-10 минути да се запарят броколите. Киноата с броколите се изсипва в леко намазнена тава и към тях се прибавят отцеденият боб и тофуто.
Отделно се смесват млеката със сметаната, яйцето и останалите подправки. Изсипва се при другите продукти в тавата и се поръсва ⅔ от кашкавала. Разбърква се много добре и отгоре се разпределя останалият кашкавал.
Запеканката се пече на 175 градуса около 15-20 минути, докато всичко се стопли и се разтопи кашкавалът. Запеканката с броколи, киноа и тофу е готова.