Не източвайте водата от пастата: 9 кулинарни тайни на италианските готвачи
И това не е само специалното качество на продуктите, произведени в тази страна
Италианската кухня се смята за една от най-вкусните в света. И това не е само специалното качество на продуктите, произведени в тази страна. Основната тайна се крие във вековните традиции на готвене и майсторството на местните готвачи. Те са готови да споделят с вас 10 кулинарни тайни, които ще направят ястията ви по-вкусни.
Използвайте пресни билки
Италианските готвачи почти никога не използват сушени подправки. Те предпочитат пресни зеленчуци, които не само имат по-ярък вкус и аромат, но и придават на ястието специална свежест. Поставете няколко саксии с ароматни билки на перваза на прозореца и ги използватйе всеки път, когато готвите. Най-добре у дома виреят босилек, мента, мащерка, магданоз, лимонена трева.
Един или два ключови вкуса
Италианските ястия обикновено са много прости. Това до голяма степен се дължи на факта, че местните готвачи са изоставили сложните комбинации от голям брой съставки. Акцентират върху един (максимум два) основни вкуса, а останалите продукти служат като фон.
Най-качествените продукти
Крайният вкус на ястието до голяма степен зависи от качеството на оригиналните съставки. Освен това е важно да са оригинални. Не можете да замените зехтина със слънчоглед или рапица. Ястието няма да бъде вкусно, ако добавите към него зеленчуци, които са били дълго време в хладилника. Освен това, ако готвите италиански ястия, опитайте се да купувате точно онези продукти, които са произведени в Италия. Съсредоточете се върху качеството и другите ще бъдат възхитени от вашите ястия.
Минимум чесън
Италианските готвачи са сигурни, че чесънът със своя ярък аромат и богат пикантен вкус заглушава по-фините вкусове и аромати на другите продукти. Затова предпочитат да не го използват. И ако го използват, то е в съвсем малко количество, така че да е само лек акцент, но не и доминиращ. Италианските ястия са твърде деликатни за този продукт.
Тиган с подходящ размер
Ако сте сами и готвите само за себе си, тиганът трябва да е малък. А ако трябва да нахраните голямо семейство, изберете тиган с подходящ размер. Когато диаметърът на тигана съответства на количеството храна, тя е сготвена и обвита в сос равномерно. Ако продуктите са препълнили тигана, някои ще са препечени, а други - полусурови. А малко количество храна в голям тиган води до пресушаване.
Не преварявайте пастата
Пастата е един от отличителните белези на италианската гастрономическа култура. По въпросите на готвенето на това ястие на италианците може да се вярва напълно. Те настояват, че преварената паста е безвкусна. По-добре е да я извадите от водата в момента, в който е недоварена (около 90% готова). И тогава, когато смесите паста с лют сос, тя постепенно ще омекне и ще се напои по-добре. Между другото, това важи и за други продукти - ориз и някои зеленчуци (аспержи, броколи).
Олиото и подправките в началото
Много рецепти казват, че подправките, пресните билки и маслото трябва да се добавят в самия край на готвенето. Но италианските готвачи препоръчват да добавите тези съставки в самото начало. В процеса на готвене билките ще разкрият добре аромата си и ще го прехвърлят напълно на други продукти. И накрая се слагат билки по-скоро за украса, отколкото за вкус.
Не изхвърляйте водата от пастата
По време на варенето макароните изпускат известно количество нишестени вещества във водата. Тази течност е отлична основа за приготвяне на сосове, които са по-гъсти, копринени и гладки. Няма нужда от допълнително използване на брашно или нишесте.
Зрели домати
Доматът е един от основните продукти на италианската кухня. За да приготвите вашите ястия, изберете най-добрите сортове домати - месести, сладки, сочни. В същото време те трябва да са възможно най-зрели (но не презрели). Опитайте се да използвате домашни, а не „пластмасови“ от супермаркета.
Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg