Как да си направим здравословен витаминен прах от яйчени черупки
Той е ефективен репелент срещу охлюви и други вредители
Много хора използват черупки от яйца в градинарството. Всеки знае, че са богати на калций, който често недостига в почвата, което провокира бавен растеж на растенията и болести. Той е ефективен репелент срещу охлюви и други вредители. Но прахът от яйчени черупки може да се използва за козметични цели и да се добавя към храната.
Ползи за здравето от яйчените черупки
Яйцата са универсални, богати на протеини и много хранителни. Съдържа много витамини (A, B, D, E) и минерали (фосфор, селен, цинк). Всичките 9 основни аминокиселини присъстват в яйчния белтък.
Черупката съдържа около 90% калциев карбонат. Именно той изгражда структурата на ноктите, зъбите и костите. За пълното функциониране на сърцето и централната нервна система се нуждаем от калций.
С напредване на възрастта тялото се нуждае от все повече и повече от това вещество. Недостигът може да допринесе за остеопороза. За здрави кости и добро здраве е важно да балансирате дневния си прием на калций с магнезий, витамин D и K2. Ако не искате да приемате добавки или да консумирате млечни продукти, можете просто да добавите малко черупки от яйца към ежедневната си диета.
Как да си направите сами прах от яйчени черупки
Запазете черупките на няколко яйца, стерилизирайте ги във вряща вода.
Изцедете излишната вода и разстелете самата черупка върху лист за печене, така че да изсъхне за една нощ.
След това на ниска температура изсушете черупката във фурната за около 10 минути.
Смелете до състояние на прах. Най-добре е да използвате кафемелачка или мелничка за подправки. Някои смятат, че е по-удобно да използват хаванче и чукало.
Съхранявайте в херметически затворен съд на хладно място.
Използване на прах от яйчени черупки в храната
Добавете около 0,5 ч.ч. полученият прах в храната. В резултат на това ще получите допълнителни 400-500 mg калций. Най-добре е прахът да се добавя към кисели млека, смутита, но подходящи са и мъфини и пайове.
Малко натрошени яйчени черупки може да добавите към месния бульон със зеленчуци, когато правите супа. Малка капка оцет ще помогне за разграждането на хранителните вещества.
Използването на яйчени черупки за козметични цели
Прахът от яйчени черупки може да се използва и за козметични цели. Ето няколко ефективни рецепти:
Грижа за лицето
Смесват се 2 с.л. л. прах от яйчени черупки с протеин. Нанесете пастата върху лицето като маска и я оставете да изсъхне за 10-20 минути. Изплакнете внимателно с топла вода.
Домашна паста за зъби
Използвайте натрошени яйчени черупки вместо прах за зъби. Перфектно избелва и реминерализира емайла.
Скраб за тяло
Добавете няколко супени лъжици прах към вашия скраб за тяло за двойно ексфолиращо лечение.
Може да използвате прах от яйчени черупки и при зачервяване и дразнене на кожата, както и след ухапване от насекомо. Добавете към него няколко супени лъжици ябълков оцет. Веднага след като масата стане течна, я нанесете с памучен тампон върху засегнатите области.
Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg
Добре ли сте, половин чаена чаша??????