6 причини да консумираме редовно кедрови ядки
Всички сме чували за кедровите ядки и най-често ги консумираме, когато приготвяме домашно песто. Те са подходяща добавка и за други сосове, ястия, салати, смутита. Кедровите ядки са изключително богати на важни за здравето хранителни вещества, сред които цинк, желязо, витамини Е, К, магнезий, протеини и други.
Спомагат за намаляване на лошия холестерол
Редица западни изследвания доказват, че здравословният начин на хранене, който включва и консумацията на ядки, допринася за баланса на холестерола, който крие риск от инфаркт или инсулт. Ядките, включително кедровите, намаляват риска от атеросклероза – натрупване на плаки в артериалните кръвоносни съдове.
За добра фигура
Комбинацията от хранителни вещества, които консумацията на кедрови ядки ни осигурява, също има доказани резултати в борбата със затлъстяването и подпомагането на здравословно тегло и метаболизъм. Според учените, хората, които редовно консумират кедрови ядки, имат по-ниско ниво на инсулинова резистентност. Вкусните ядки ни помагат не само в отслабването, но и в това да се храним по-здравословно.
За здрави кости
Още една причина да добавяме по-често към менюто си тези ядки. Те ни осигуряват не само калций, но и важният за костите витамин К. Според Framingham Heart Study, ако получаваме достатъчно количество от витамина, сме изложени на по-малък риск от остеопороза и фрактури на костите, в сравнение с хората, които имат занижени нива на витамина. Кедровите ядки и кашуто са ядките с най-високо съдържание на витамин К, смятат учените.
Полезни за очите
Кедровите ядки съдържат добри количества лутеин, каротеноиден антиоксидант, известен като „витамина за очите“. Лутеинът е едно от хранителните вещества, които тялото ни не синтезира, затова е важно да си го набавяме чрез консумацията на полезни храни, които го съдържат. Известно е, че лутеинът спомага за намаляване на риска от макулна дегенерация и глаукома, като се бори с увреждането на свободните радикали, причинени от околната светлина, начина на живот и други.
Понижаване на кръвното налягане
Друга полза за сърцето от кедровите ядки са високите им нива на магнезий, който е важен минерал особено за хората с високо кръвно, което води до редица здравословни проблеми. Разбира се, както с всяка друга храна, така и с тези ядки не бива да прекаляваме, тъй като при някои хора може да възникне алергия.
Стабилизират настроението
Както споменахме, кедровите ядки ни осигуряват част от дневния препоръчителен прием на магнезий. Този минерал се свързва с намален риск от някои видове рак, но също така е важен и за нашата нервна система. Обикновено хората, които страдат от нервност, напрежение, безсъние, имат недостиг на магнезий. Кедровите ядки са чудесно допълнение към менюто ни за добро настроение.
Източник: az-jenata.bg
Защо да не си купя 1 кило свински прАжоли, вместо 100 грама ядки от шишарки?