Какво трябва да знаем за туберкулозата
Ето какви са симптомите и как се предава болестта
Въздушно-капков е пътя на заразяване с туберкулоза - чрез кашлица. Възможно е и по хранителен път да се заразим, затова е нужно да консумираме пастьоризирано мляко. Това обаче се случва по-рядко. Възможно е да има инфекциозно огнище сред контактните на заболелия. Това разкри за "Пулс" проф. Ваня Юрукова - специалист по белодробни болести.
По думите ѝ процесът от заразяване до проявяване на симптомите може да продължи с години. "Симптомите са обща отпадналост, бледа кожа, нощни изпотявания, загуба на апетит и килограми. Сухата кашлица също е симптом, алармиращо обаче е кръвохрачене. Може да има бодежи и свирене в гърдите", обясни тя.
Според нея за доказване на диагнозата са нужни клиничен преглед и анализ на оплакванията. "Рентгенография за белодробни промени и туберкулинов тест за имунитет също са необходими. Под микроскоп се изследват туберкулозни бактерии. Преболедувалите туберкулоза, с диабет, на продължително лечение, трансплантирани, хемодиализа, химиотерапия, хроничноболните на белите дробове, са в рискова група", посочи д-р Юрукова.