Рецепта за домашен гирос със сос дзадзики
Ще си оближете пръстите
Ако вече сте планирали отпуска или пък скоро сте се завърнали от южната ни съседка, сигурно има нещо, което ви е направило впечатление – близки и приятели, които вече са били там, непременно ще ви споделят за гръцкото гостоприемство, лазурните плажове и прекрасната средиземноморска кухня. Тя изобилства от пресни морски дарове, плодове и зеленчуци, вкусни сирена, висококачествен зехтин и ароматни вина.
Как да пренесем уханието на морския бряг вкъщи? Това може да стане много лесно! Ако не сте фенове на даровете на морето, ще ви предложим една вкусна и бърза лесна за приготвяне на “улична храна” - става въпрос за гироса, и то не какъв, а със сос дзадзики!
Какво ви е необходимо за него? Ето и съставките:
4 бр арабски (гръцки) питки;
600 г свинска плешка (или пилешка пържола от бут);
1 глава червен лук;
50 мл зехтин;
1 домат (розов);
2 скилидки чесън;
червен пипер;
щипка индийско орехче;
щипка канела;
сол;
черен пипер;
2 с.л. лимонов сок;
1-2 с.л. зехтин за задушаване на месото.
За дзадзики соса:
200 г гръцки йогурт (или цедено кисело мляко);
1 краставица;
1 скилидка чесън;
щипка копър;
1 с.л. лимонов сок;
сол.
Пригответе смес за марината от лимонов сок, зехтин, чесън. канела, червен пипер, индийско орехче, сол и черен пипер. Нарежете месото на много тънки филийки и го сложете в маринатата. Можете да оставите на стайна температура за около час.
След това загрейте мазнина (зехтин) на чугунен тиган (или обикновен, но не тефлонов), колкото да покрие повърхността (1-2 супени лъжици). Изпечете парченцата месо, докато получат хубав загар и леко хрупкави краища. След това на същия тиган загрейте съвсем леко питките.
Нарежете лука на полумесеци и доматите на тънки резени. За да приготвите дзадзики соса нарежете краставицата на кубчета, смачкайте чесъна с преса и наситнете копъра, добавете към тях разбъркани киселото мляко (или йогурта), лимоновия сок и сол на вкус. Намажете топлите питки със соса дзадзики, след това започнете да редите лук, домати и накрая – месо. Завийте и поднесете.
Да ви е сладко!