Диетолог: Храни и напитки, които отслабват имунитета
Злоупотребата със сладкиши води до понижаване на активността на клетките на имунната система
Елена Игнатикова, лекар и диетолог от Санкт Петербург смята, че в периодите на нарастващ брой заразени с COVID-19 е по-добре да изключим някои храни и напитки от менюто си.
Злоупотребата със сладкиши води до понижаване на активността на клетките на имунната система, предупреждава Игнатикова.
"Ако ядете сладкиши, бисквити, меденки или пиете сладки газирани напитки в прекомерни количества, т.е. три пъти дневно или повече, това ще увреди имунната система. Добавената захар в рамките на два до три часа след прекомерната консумация намалява активността на имунните ни клетки. По този начин без да искаме сме отслабили устойчивостта си към вирусни инфекции", обяснява тя.
Пациентите със захарен диабет и други нарушения на въглехидратната обмяна са сред най-уязвимите към инфекции, припомня лекарят. Игнатикова препоръчва да се премахнат сладкишите от "хранителната кошница" в момент, когато честотата на COVID-19 се увеличава. Консумацията на алкохолни напитки също допринася за намаляването на активността на имунните клетки - продължава тя.
"Алкохолът също така намалява активността на имунните клетки. Смята се, че 50 грама водка дезинфекцира всичко в организма ни, но това не е вярно. Алкохолът само вреди на тялото ни", отбелязва Игнатиева.
Според нея не съществува безопасна доза алкохол, така че за да се засили имунната защита на организма, е най-добре да се въздържаме от консумацията му.
БГНЕС