Топ 7 най-богати храни на антиоксиданти
Намаляват риска от заболявания и рак
Антиоксидантите са много важна част от диетата. Те се набавят чрез храната, като някои храни са значително по-богати на тези вещества от други. Антиоксидантите имат свойството да намаляват възпаленията и да забавят стареенето. Те се борят със злокачествените процеси в клетките и тъканите, като ги предпазват от потенциални дегенеративни и ракови изменения.
Защо антиоксидантите са толкова важни и полезни за здравето?
Антиоксидантите са естествени съединения, които се срещат предимно в растителните и зърнените храни. Те регулират редица функции в организма, като преди всичко предпазват от влиянието на свободните радикали. Последните представляват нестабилни молекули, които повишават оксидативния стрес в тялото, който от своя страна уврежда тъканите на клетките и увеличава значително риска от различни заболявания.
Антиоксидантите имат благоприятно въздействие и върху нивата на холестерола, кръвната захар, като намаляват възпалителните процеси и повишават имунитета.
Кои са най-богатите на антиоксиданти храни?
Артишок
Артишокът е вкусен и полезен зеленчук, широко присъстващ в средиземноморската кухня. Той е богат на фибри, минерали и полифеноли. Редовната консумация на артишок може да понижи риска от диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и някои видове рак, според goodnet.com.
Орехи
Орехите и другите видове дървесни ядки, като пекан, кестени, са много богати на антиоксиданти. Орехите са много богати на витамин Е, мощен антиоксидант, който потиска възпаленията в тъканите и съдейства за регенерирането на клетките.
Чесън
Чесънът съдържа много високи нива на алицин, специфичен антиоксидант в неговия състав. Алицинът спомага за намаляване на окислението на клетките, като допринася за подобряване здравето на сърдечносъдовата система, намаляването на холестерола и понижаване риска от болестта на Алцхаймер.
Тъмен шоколад
Черният шоколад е много богат на антиоксиданти. Той дължи тези качества на натуралното какао в състава си. Какаото е полезно за балансиране на холестерола и превенцията на сърдечносъдови заболявания. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-добре.
Горски плодове
Горските плодове са препълнени с антиоксиданти. Те са много важна и полезна суперхрана, защото освен антиоксидантите те съдържат изобилие от витамини и минерали. Важно е също и че са бедни на калории и захари, което ги прави още по-полезни за хората на диети и тези с метаболитни проблеми, диабет и други свързани с обмяната на въглехидратите състояния.
Спанак и къдраво зеле
Спанакът и къдравото зеле (кейл) са сред най-богатите на антиоксиданти зеленчуци. Освен тях те съдържат още изобилие от витамините А, К и С, които по същество също са антиоксиданти. Спанакът, като повечето тъмнозелени листни зеленчуци, е и много богат източник на лутеин и зеаксантин – антиоксиданти, от които зрението се нуждае.
Червено цвекло
Цвеклото е много богато на фибри, фолати, калий, желязо и антиоксиданти. Редовното ядене на цвекло допринася за намаляване риска от рак, дегенеративни и хронични възпалителни заболявания, заболявания на черния дроб.
Източник: Az-jenata.bg