Рецепта за сладък шоколадов салам с лешници
Чудесен десерт от детството
Продукти:
220 г обикновени бисквити, може и с масло
250 г кисело мляко с по-висока масленост
220 г разтопен тъмен шоколад или по ваш избор
30 г натурално какао на прах
40 г печени лешници без сол
Приготвяне:
Ако лешниците не са изпечени, може да ги запечете в сух тиган на котлона за няколко минути. След като изстинат ги нарежете с нож или ги смелете по-едро в кухненски робот. Бисквитите се начупват и се слагат в купа. Към тях се добавят какаото, разтопеният шоколад, киселото мляко и ядките. Всичко се разбърква добре.
Ако случайно получената смес ви се струва твърде гъста, може да я разредите с още шоколад или кисело мляко. Върху свежа хартия за печене изсипете сместа и я оформете с ръце във формата на руло. Може да го прехвърлите в свежо фолио, да увиете стегнато и да го сложите в хладилник за 3-4 часа или повече, за да стегне. Преди да сервирате, по желание, може да поръсите съвсем леко с пудра захар. Към тази рецепта не се добавя допълнително захар, така че ако не обичате десерти със силно изразен вкус на тъмен шоколад, поръсете с повече пудра захар.