Няма наяждане с този вкусен пролетен пай с картофки
Ако все още не сте опитвали нещо подобно, горещо ви препоръчваме да поправите грешката си възможно най-бързо
Картофеният пай е чудесен начин да разнообразите ежедневното си меню.
За плънката могат да се използват всякакви продукти - месо, гъби, зеленчуци или риба. Днес ви предлагаме да си го направите по малко по-различен начин - с пролетни зелении. И колкото по-различни са те, толкова по-интересен ще бъде вкусът му.
Ястието става бързо и не изисква кой знае какви кулинарни умения. А крайният резултат - вкусно, засищащо и ароматно блюдо, към което никой няма да остане безразличен.
Ако все още не сте опитвали нещо подобно, горещо ви препоръчваме да поправите грешката си възможно най-бързо.
Необходими продукти:
3-4 големи картофа (около 600 гр.)
200 гр. спанак
200 гр. лапад или киселец
2 яйца
250 гр. извара
голяма връзка магданоз, копър и зелен лук
100 гр. сирене фета
настъргана кора от един лимон
зехтин
сол и прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Обелете картофите. Половината от тях нарежете напречно на кръгли филийки с дебелина 3–4 мм.,, а другата половина - по дължина, на продълговати резени със същата дебелина.
Загрейте тигана и го намажете със зехтин. Запържете картофите на малки порции до златистокафяво, след което прехвърлете върху кухненска хартия.
Изчистете добре спанака и лапада и ги нарежете на едро, след това ги прехвърлете в тенджера, добавете 2 супени лъжици вода и оставете на котлона за около 4 минути. Когато времето изтече, прехвърлете в гевгир и изцедете излишната течност.
С помощта на вилица намачкайте сиренето на малки парченца. Нарежете на ситно магданоза, копъра и зеления лук.
Разбийте яйцата и изварата в купа, добавете накълцаните пресни подправки, задушените зелении, сиренето и настърганата лимонова кора. Добавете сол и черен пипер и объркайте добре.
Загрейте фурната до 175°C. Намажете с масло кръгла форма с подвижно дъно с диаметър 24 см. На дъното подредете картофените кръгчета, а отстрани, по борда на формата, подредете нарязаните на дълго картофени филийки. След това изсипете плънката и изравнете добре.
Печете 40-45 минути. Когато времето изтече, извадете пая и го оставете за 15 минути. След това прокарайте нож по страните на съда и внимателно ги отстранете.
Сервирайте пая топъл или напълно охладен. Добър апетит! /jenata.blitz.bg