Става много бързо, но пък е неустоимо вкусен: Морковен чийзкейк с глазура
Опитайте рецептата още днес
Продукти:
За крема:
225 г крема сирене на стайна температура
1 чаша захар
4 яйца
1 чаша заквасена сметана
½ чаена лъжица ванилов екстракт
3 супени лъжици брашно
За морковения кекс:
¾ чаша кафява захар
2/3 чаша рапично олио
1 яйце
1 чаша брашно
¾ чаена лъжица канела
½ чаена лъжица бакпулвер
½ чаена лъжица сол
1 чаша настъргани моркови
1/3 чаша счукани орехи
За глазурата:
2 чаши пудра захар
120 г крема сирене
1 чаена лъжица бадемов екстракт
Приготвяне:
Загрейте фурната на 175 градуса. Поставете решетката малко по-надолу от центъра на статива. Поставете тава с вода на най-ниската решетка. Напръскайте кръгла форма за чийзкейк със спрей за готвене или намажете с малко мазнина.
За крема:
Разбийте крема сиренето в купа с миксер на висока скорост до пухкава смес. Добавете бялата захар и разбийте на по-ниска скорост за 2 минути. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате след всяко. Добавете заквасената сметана и ванилията. Разбийте до пълно хомогенизиране и гладкост. Накрая добавете 3 супени лъжици брашно и отново разбийте.
За основата от морковен кекс:
Разбийте кафявата захар с рапичното олио в отделна купа. Добавете 1 яйце и разбийте за още 2 минути. Добавете 1 чаша брашно, предварително разбъркано с канелата, бакпулвера и солта. Разбийте с миксера, но на ниска скорост, за да не се разхвърчат сухите съставки. Накрая добавете настърганите моркови и орехите. Разбъркайте с шпатула.
Прехвърлете основата в подготвената форма за печене. Притиснете добре с шпатулата, за да се разпредели по дъното. Отгоре излейте крема и също го загладете с шпатула. Поставете на горната решетка в загрятата фурна над тавата с вода. Покрийте с алуминиево фолио. Печете за 1 час и 10 минути. Извадете от фурната и оставете да изстине за 15 минути. Внимателно прокарайте нож около чийзкейка, за да го отделите от стените на формата. След това я премахнете и го оставете да изстине напълно върху решетка.
За глазурата:
Разбийте с миксер крема сиренето, пудра захарта и бадемовия екстракт. След като се получи гладка кремообразна смес, намажете чийзкейка отгоре. Украсете с натрошени орехи по желание. Приберете в хладилник за 1 час, преди да сервирате.
Източник: Az-jenata.bg