Паста „Болонезе“ в мултикукър
Бон апети
Продукти:
2 супени лъжици зехтин
1 чаша моркови, нарязани ситно
1 глава лук, нарязан ситно
2 скилидки чесън, пресован
500 г телешка кайма
1 и ½ чаши прясно мляко
800 г домати от консерва, нарязани ситно
170 г доматена паста
½ чаена лъжица сол
½ чаена лъжица черен пипер
1 чаена лъжица сушен босилек
1 чаена лъжица сушен риган
¼ чаена лъжица едри люспи лют червен пипер
¼ чаша настърган пармезан
Приготвяне:
В голям тиган на средна температура загрейте зехтина. В него задушете морковите, лука, чесъна, докато омекнат за около 10 минути. Добавете каймата в тигана. Разбърквайте, докато се натроши и потъмнее, и се смеси със зеленчуците. Разбърквайте, докато покафенее. Отцедете излишната мазнина от тигана. Добавете 1 чаша мляко. Оставете да заври, намалете котлона на слаб огън и оставете да къкри, докато течността се абсорбира или около 15 минути.
Поставете телешкото и зеленчуците в купата на мултикукъра. Настройте на висока температура. Добавете доматите, доматената паста, солта, пипера, ригана, босилека и лютия пипер. Пуснете да се готви 1 час. През това време смесете половин чаша мляко с настъргания пармезан. Разбъркайте добре. Добавете соса и пуснете да се готви още половин час. Сервирайте соса „Болонезе“ върху канапе от сварена паста алденте.
източник: az-jenata.bg