6 заблуди за храненето, които ни вредят
Чувството за ситост зависи от съдържанието на въглехидрати в храната, а не на мазнини, затова така ни засищат хляб, картофи и макарони
Всеки ден чуваме най-различни и често противоречиви твърдения за това кое е вредно и кое – полезно, от какво се дебелее и от какво се отслабва. Всеки месец нови проучвания опровергават част от известните до момента. И въпреки това има някои разпространени заблуди за храненето, които вредят повече от други – и на талията, и на здравето. Ето някои от тях.
Мазните храни засищат
Не е вярно. Чувството за ситост зависи от съдържанието на въглехидрати в храната, а не на мазнини, затова така ни засищат хляб, картофи и макарони.
Печеното на скара е по-здравословно
Тъкмо обратното. Ако мазнината от месото капе върху въглените, се образуват канцерогенни вещества, които заедно с дима се издигат нагоре към месото. Ако обичате печеното, по-добре го завивайте в алуминиево фолио.
Пилешкото е по-постно от свинското
Въпросът е спорен. Защото в печеното заедно с кожата пиле съдържанието на мазнини е по-високо отколкото в свинското филе (17,5% срещу 2%). Бялото пилешко месо без кожа обаче съдържа само 1% мазнини.
Маргаринът е нискокалорична алтернатива на маслото
Нищо подобно. В 100 г масло има 750 килокалории, в 100 г маргарин - 745. Виждате, че разлика почти няма. Затова пък в маслото се съдържат ценни мастни киселини, подпомагащи работата на сърцето.
Суровата храна е по-полезна от сварената или печената
Не винаги. Например във фасула и патладжана има токсини, които стават безопасни за човека само след термична обработка.
Кафето неутрализира действието на алкохола
Напротив. Чаша кафе след обилната трапеза само ускорява постъпването на алкохола в кръвта. Така че не си и мислете, че по този начин ще изтрезнеете бързо, за да седнете зад волана.
Източник: Obekti.bg