120 лв. ни излиза обядът за Великден
Според тази разбивка 2 кг агнешко средно излиза 44 лв., комплект за плънката – 10 лв., кора с 30 яйца – 8 лв. 20 лв. за до три козунака или 1 луксозен, четири глави лук по 90 ст. прави 3,60 лв.
Около 120 лв. ще излезе обядът за Великден на семейство от 2 до 4 души. Калкулацията е на база мониторинга в търговски вериги и пазари в столицата в края на миналата седмица, писа „Телеграф“. В празничната кошница са включени основните ястия, които се поднасят на празничната трапеза – яйца, великденска салата с марули, пресен лук, чесън, копър, магданоз и репички, агнешко, хляб и козунак.
Според тази разбивка 2 кг агнешко средно излиза 44 лв., комплект за плънката – 10 лв., кора с 30 яйца – 8 лв. 20 лв. за до три козунака или 1 луксозен, четири глави лук по 90 ст. прави 3,60 лв., толкова и за четири глави пресен чесън, 1,50 лв. голяма салата, 80 ст. връзка репички, 2 лв. хляб. Прибавяме бутилка вино от 10 лв. и натурален сок от ябълки от 2 л. за 5 лв. и общата сметка възлиза на 108,50 лв. Като се добявят и пресни картофи за гарнитура към агнешкото и ракия за аперитив към салатата, сметката набъбва още.
Търговските вериги в края на миналата седмица започнаха да се конкурират с промоции. Така агнешкото от близо 30 лв. за кг в понеделник в петък и събота можеше да се намери между 18 и 22 лв. за кг. По пазарите предлагаха отстъпка при покупка на 2 връзки пресен чесън и лук с левче по-евтино. Най-очевидните промоции бяха при яйцата. И ако в понеделник 30 яйца можеха да се купят за 10 лв., то на Лазаровден се стигна до ударни намаления от 5 лв. за кора яйца.
Междувременно от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата съобщиха за пореден исторически рекорд в увеличенията на цените на храните. Според ДКСБТ през миналата седмица храните на едро нарастват непрекъснато за 25-а поредна седмица, или повече от 6 месеца. Толкова продължителен период не е отчитан досега от Комисията по стоковите борси и тържищата. Така например от началото на април цените на едро на храните са се увеличили с 6,61 на сто, за март повишението е с 6,42%, което е най-голям месечен ръст на цените на едро за 2022 г. През февруари поскъпването е с 5,87%, а през януари с 0,65%. От началото на годината увеличението е общо с 24,17 на сто. През изминалата седмица най-много са поскъпнали яйцата, брашното и олиото, портокалите от плодовете и морковите и оранжерийните домати от зеленчуците.