Рецепта за картофени гнезда с гъби
Сервирайте с подходяща салата
ЗА ГНЕЗДАТА
картофи - 1 кг
сол
краве масло - 1 с.л.
яйца - 2 бр.
прясно мляко - 100 мл
ЗА ПЪЛНЕЖА
лук - 2 глави
гъби - 200 г
краве масло - 2 с.л. или олио
кашкавал - 100 г настърган
черен пипер - 1/2 к.л. смлян
сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Картофите се сваряват в подсолена вода. След като поизстинат, се обелват и намачкват. Към тях се прибавя сол на вкус, двете яйца, краве масло и топло прясно мляко. Всичко се обърква до получаване на сравнително гладко картофено пюре.
Лукът и гъбите се почистват и нарязват на шайби. Запържват се в сгорещено масло и олио до златисто. Овкусяват се със сол и черен пипер на вкус. С помощта на шприц или просто с лъжица от картофеното пюре се оформят картофени гнезда, като първо се прави дъното, а после стените. Вече оформените гнезда се напълват със сместа от лук и гъби.
Отгоре се поръсват със настърган кашкавал, след което се слагат да се запекат във фурна на 180 градуса за около 20 минути.
Към картофени гнезда с гъби сервирайте и подходяща салата.