Алкохолът поскъпнал средно с 10%
Миналата година човек можеше да си купи вино с високо качество за 17-18 лв., докато в момента – хубаво вино под 25 лв. човек трудно може да намери”, жалва се търговецът на алкохол Стамат Барантиев
В първите дни на януари цените на най-масовите вина и спиртни напитки скочиха със средно 10 %. Очакванията са алкохолът да продължава да поскъпва заради разходите за производство, логистика и продажба. Според сметките на бранша през последната година рязко нагоре са тръгнали цените на основните суровини като стъклени бутилки, тапи, етикети, картонени опаковки и алуминиеви кенчета.
„Средният клас червено вино, което аз консумирам, миналата година беше около 11 лв. – в момента цената му е над 13 лв. - около 3 лв. нагоре. При уискито също наблюдавам скок: едно от най-масовите – 700 грама беше около 17 лв., в момента е 23-24 лв. бутилката”, обяснява потребителят Здравко Рачев, предаде Нова тв. От началото на годината цените на рафта при алкохола вървят плавно нагоре, отчитат и търговците. Повече – при вината, по-малко при спиртните напитки.
„Миналата година човек можеше да си купи вино с високо качество за 17-18 лв., докато в момента – хубаво вино под 25 лв. човек трудно може да намери”, жалва се търговецът на алкохол Стамат Барантиев.
Според Йордан Чорбаджийски от Национална лозаро-винарска камара повишаването на цените се дължи на зависимостта от електричество за производство, бутилиране и дори логистиката.
Всеки ръст в цените на горивата, тока и природния газ се усеща и в изба в петричкото село Капатово - от брането на гроздето, през производството на вино и логистиката на бутилките, до крайния потребител.
“Ние използваме хладилна централа, за да контролираме температура на ферментация и тя работи на пълна мощност. Имаме преса за мачкане на грозде, имаме помпи, машини за ронене, за мелене на грозде – всичко това всеки ден работи поне по 6-8 часа, а хладилната централа – 24/7 – тогава бележим пикови консумация на ел. енергия”, коментира Кирил Иванов, технолог във винарска изба.
От бранша изчисляват, че разходите за енергия за отделните производители на вино са нараснали между 3 и 4 пъти.
Рязък скок на разходите за ток отчитат и в масивите край тракийската низина.
„Всяка изба в края на януари-началото на февруари стартира бутилирането на белите вина от предишна реколта. Това означава, че ни трябва голямо количество ток, който да задвижи нашата бутилираща линия”, добавя производителят Злати Златев. Заедно с по-високите сметки за ток, нагоре вървят и цените на консумативите, които се използват в производството на бутилките с вино, отчитат производителите - бутилки, кашони, тапи и друг тип консумативи са поскъпнали с между 15 и 30%. Проблем има не само с по-високите цени на суровините, но и с доставката им. Тъй като заради пандемията логистиката и транспортът им стават все по-трудни.
„В момента сме притиснати и ни се налага да повишим цените. Същото е при повече от колегите. Някои го правят по 2-3 пъти по 3-4 %, други – в началото на годината – увеличаваме с 10-12 %, а някои по-редки вина – с 15 %. При всички случаи – ръстът е двуцифрен на целия пазар”, обясни Златев. Кирил Иванов пък смята, че повишаването в цените е средно от около 15% на бутилка.
Производители прогнозират, че виното ще продължи да поскъпва и ще достигне до над 20 на сто спрямо миналогодишните цени. Около три пъти по-високи разходи заради шоковия ръст при енергията регистрират още производителите и вносителите на дестилирани напитки. Затова и всеки етап в производството на ракия, водка или уиски например става все по-скъп. Производството на спиртни напитки се оскъпява и заради затруднените доставки.
„За голямо съжаление, има вероятност някой да остане без алкохол”, предупреди търговецът Ралица Скорчева.
Всичко това тласка цената на спиртните напитки нагоре. Браншът прави опити сам да поеме удара от по-високите разходи. Но засега.
„Всички ние намаляваме процента на печалбата. Ако до този момент сме печелили 40 ст. от бутилка, към момента ние печелим 32 ст. Правим спестявания от социални кампании, маркетинг инициативи”, добавя още тя.
От тук нататък ефектът от шоковото поскъпване на разходите ще се усети и от потребителите, категорични са от бранша. Някои от производителите дори вече вдигнаха цените на някои от най-масовите високоградусови напитки. По-сериозно се очаква да е поскъпването на бара в дискотеките и ресторантите, където сметките за ток са още по-големи.