Рецепта за яхния от телешко и картофи
Ето как да изпълните рецептата по идея на Марк Мориарти
Продукти:
1 кг телешки гърди без кост
3 глави лук
4 моркова
1 стрък селъри
60 г масло
6 с.л. брашно
1 с.л. доматено пюре
2 с.л. сушена мащерка
400 мл червено вино
1 кубче телешки бульон
800 мл вода
10 мл сос "Уорчестър"
10 мл соев сос
8 големи картофа
50 г разтопено масло
Начин на приготвяне:
Обелете картофите и ги нарежете на кръгчета с дебелина 3 см. Поставете ги в купа със студена вода.
Почистете месото от ципи. Нарежете го на едри парчета.
В тенджера с двойно дъно и огнеупорни дръжки и капак загрейте 1-2 с.л. олио. В него запържете парчетата месо, до тъмнокафяво, от всички страни. Извадете месото в чиния.
В същата мазнина запържете нарязаните на едро лук, моркови и селъри. Добавете и маслото. Щом зеленчуците се карамелизират, добавете сухата мащерка, доматеното пюре и брашното. Разбъркайте 1-2 минути. Въренете месото в тенджерата и залейте с червено вино. Пуснете кубчето бульон и добавете водата. Разбъркайте. Добавете двата вида сос, разбъркайте и захлупете. Гответе в предварително загрята фурна на 150 градуса 2 часа. След като я извадите, намачкайте месото и зеленчуците с помощта на преса за картофи.
На дъното на тава подредете един слой кръгчета картофи. Върху тях изсипете яхнията от телешко. Отгоре подредете втори слой кръгчета картофи. Намажете ги с разтопено масло и печете на 200 градуса 20-25 минути.