Някои храни увреждат косата
Вижте кои са те
Начинът на хранене и външната среда влияят изключително много на косата. За да бъде косата здрава и жизнена, тя се нуждае преди всичко от разнообразни хранителни вещества. Те трябва да идват от храната, която консумирате. Както има вредни храни за тялото, така има и такива, които вредят на косата. Онова, с което се храните се отразява не само на организма ви, но и на косата ви.
Едни от най-полезните храни за косата са авокадото, киселото мляко, яйцата, бразилските орехи, бобовите растения, плодовете, листните зеленчуци, защото са богати на протеини, мастни киселини, минерали и изобилие от витамини. Те подхранват косата отвътре и се грижат за здравия ѝ вид и лъскавина на косъма.
Има обаче и храни, които са изключително вредни за косата.
Глутен
Глутенът е противоречива тема с множество гледни точки. Мнозина му приписват редица вредни влияния върху организма. Други отричат вредното му въздействие върху всички, а само върху конкретна група хора, страдащи от непоносимост или алергия към глутен. Съществува връзка между косопада и цьолиакията – заболяването, свързано със силна непоносимост към глутен. То е автоимунно по рода си. Алопецията или оплешивяване също е автоимунно заболяване.
За съжаление, шансовете човек с едно автоимунно заболяване да отключи и друго, съществуват. С този вероятен риск verywellhealth.com обяснява връзката между косопада и цьолиакията.
Захар
Захарта предизвиква възпаления в тъканите. Тъй като тя повишава нивата на кръвната захар и инсулина, това може да предизвика инсулинова резистентност. Инсулиновата резистентност се характеризира с хронично високи нива на инсулин в кръвта, който е фактор за поява на сериозен косопад. Ограничаването на приема на добавени захари може да повлияе положително върху косата и да подобри растежа ѝ.
Алкохол
Алкохолът вреди не само на черния дроб, но и на косата, според healthline.com. Консумацията на големи количества алкохол се свързва с увреждане на косъма, косопад, влошаване на структурата на косъма. Тези вредни влияния се дължат на това, че алкохолът намалява абсорбацията на мед и цинк – съществени минерали за състоянието на косата.
Риба, съдържаща живак
Мазните едри риби често имат по-високо съдържание на живак. Въпреки че са чудесен източник на ценни омега-3 мастни киселини, съществени за здравето на организма и косата, мазните риби могат да причиняват и косопад, благодарение на високата концентрация на живак в месото си. Сред рибите с установено най-високо наличие на живак са сьомга, скумрия, риба меч, риба тон, според Medical News Today.
Този елемент е токсичен за косата и за организма. Може да предизвика сериозни здравословни проблеми, като косопад, увреждане на нервната система, парализа, проблеми с движението на крайниците, проблеми с паметта и концентрацията.
Храни, богати на нишесте
Нишестето може да е лош избор за косата ви. То е вид въглехидрат, който действа като захар в организма. Нишестето може да причини възпаления в тъканите и да засегне косата, причинявайки косопад. Въпреки че нишестето е сложен въглехидрат, то често е рафинирано, което прави консумацията му потенциално рискова за отключване на инсулинова резистентност. При такива случаи косата може да започне да страда наред с организма.
Храни, съдържащи трансмазнини
Хидрогенираните мазнини и трансмазнините са едни от най-вредните. Те са многократно преработени. Съдържат растителни масла с водород, като това им помага да останат годни за консумация много дълго, според клиника Майо. Промените, които настъпват при обработката на мазнините по този начин се свързва с редица потенциално опасни здравословни проблеми, включително оплешивяване при жени и мъже.