5 храни при високо кръвно
Вкусни и полезни
Високото кръвно налягане или хипертонията е едно от най-често срещаните и опасни здравословни състояния. За съжаление, невинаги можем да разберем, че имаме този проблем. Начинът ни на хранене, на живот като цяло, нивата на стрес имат отношение към високите му стойности. Смяната на сезоните също е причина за повишаване на кръвното при някои хора.
Както през пролетните и летни месеци, така и през есенно-зимния период е важно да си осигурим леки храни, повече свежи зеленчуци и плодове, които да ни помогнат да бъдем в добра форма и да поддържаме здравето на сърцето и кръвоносните съдове, пише az-jenata.bg. По този начин контролираме промените в кръвното.
Вижте кои храни освен чесън, лук, броколи, домати, семена от чиа, авокадо е хубаво да добавите към менюто си тази есен и зима.
Моркови
Морковите са друга храна, която може да добавите към вашето есенно и зимно меню, която ще ви помогне да контролирате високото кръвно налягане. Морковите са богати на калий и фибри, бета каротин. Спомагат за подобряване функцията на сърцето и бъбреците, като по този начин се балансира и кръвното.
Зелени листни зеленчуци
Не пропускайте да ги добавите към менюто си, тъй като те са вкусна и лека храна за есенните и зимни месеци, богати на важни витамини и минерали, допринасящи за баланса на кръвното. Спанак, зеле, марули, айсбер, кейл, имат малко калории, но ни дават енергия. Спанакът например е богат на калий и лутеин. Лутеинът предотвратява удебеляването на стените на артериите, като по този начин намалява риска от инфаркт. Освен това спанакът е пълен с калий, фолат и магнезий, които също са важни за контрола на кръвното.
Банани
Бананите също са един от най-полезните плодове за високо кръвно налягане. Съдържат минерала калий, който също допринася за контрола на кръвното. Учени смятат, че недостигът му може да е една от причините за покачване на кръвното налягане. Калият спомага за правилното съкращаване на мускула, сърцето включително, но и спомага за баланса на натрия в организма.
Червено цвекло
Според книгата „Healing Foods“ антиоксидантите, които се съдържат в цвеклото, спомагат за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола, а витамините от група В, които ни осигурява, помагат за подобряване на нервната функция.
Портокали
Портокалите са сочени за едни от най-полезните плодове за пациенти страдащи от хипертония. Вкусни и сочни, те са богати на витамини С, В6 и магнезий, които допринасят за понижаване на кръвното налягане. Според някои западни проучвания, пресният портокалов сок може да помогне в контрола на хипертонията.