Лятна рецепта за патладжан с пармезан
Опитайте тази страхотна средиземноморска постна рецепта
В летните жеги често се чудим какво да хапване. Знаем, че сме гладни, но нямаме силен апетит заради високите температури. Обикновено ни се иска нещо леко и безмесно. През този сезон се набляга на пресните зеленчуци, а не на консервираните от буркан.
Опитайте тази страхотна средиземноморска постна рецепта за патладжан с пармезан!
Необходими продукти:
• Патладжан – 3 броя
• Брашно – 1 ч.ч
• Пармезан – 1 ч.ч., настърган
• Моцарела – 3 голяма
• Чесън – 3 скилидки
• Сос Маринара – 650 гр.
• Мазнина
• Сух босилек – 1 ч.л.
• Чесън на прах – 1 ч.л.
• Черен пипер – 1 ч.л.
• Пресен босилек – 2 стръка
• Сол
Нарежете патлажана на колелца, дебели около 1 см. Посолете ги от двете страни и ги наредете в тава върху хартия за печене. Покрийте ги с още един лист хартия и поставете нещо тежко отгоре, за да помогне при отделянето на соковете. Изчакайте 30 минути.
Междувременно смесете добре брашното със сухите подправки в една купа. Отцедете и старателно подсушете всяко кръгче патладжан, посолете го отново и го поставете в отделна купа.
Загрейте олио в голям тиган. Оваляйте всяко колелце в брашнената смес и пържете до приятен златист цвят. Изваждайте ги от олиото върху кухненска хартия, за да не са прекалено мазни.
Изсипете 250 гр. доматен сос на дъното на тавичката, така че хубаво да го покриете. След това редувайте ред парладжан с ред сос Маринара, пресен босилек и настърган пармезан. Накрая завършете с нарязани колелца моцарела и настърган пармезан.
Печете 30 минути, докато моцарелата стане златиста и започне да бълбука.
Изчакайте да изстине 10 минути и поднесете с пресен босилек.
Източник: Труд