Рецепта за лазаня със спанак и рикота
Тестено блаженство без месо
Приготвянето на лазаня, разбира се, в Италия е превърнато в истинско изкуство. Предлагаме ви в този горещ, летен сезон да се насладете на това ястие, но в един от неговите варианти без месо. В случая ще ви предложим една рецепта за лазаня със спанак и рикота.
Време за подготовка: 30 минути; Време за готвене: 30-40 минути; За 6 порции
Необходими съставки:
2-3 супени лъжици зехтин
1 кубче масло
2 скилидки чесън, тънко нарязани
1/2 чаена лъжичка смляно индийско орехче
2 килограма пресен спанак или 1 килограм замразен спанак
1 3/4 чаша рикота
2 чаши настърган пармезан плюс още 3 супени лъжици за соса бешамел
сол и черен пипер на вкус
12 листа сушени или пресни кори за лазаня
Сос Бешамел
2 супени лъжици масло
1 щипка сол
4 супени лъжици бяло брашно
2 чаши мляко
1 щипка черен пипер и смляно индийско орехче
Как да приготвите соса:
Разтопете маслото в тенджера на слаб огън. Поръсете брашното и солта и разбъркайте, за да се образувате паста. Добавяйте малко по малко млякото, като бъркате непрекъснато. Сосът трябва да се сгъсти и да стане гладък и кремообразен. Подправете с черен пипер и индийско орехче.
За лазанята
Загрейте фурната до 180º. Загрейте зехтина заедно с маслото в тиган. Добавете чесъна и индийското орехче, запържете за 2 минути, след което добавете спанака. Гответе, докато спанакът омекне. Свалете от котлона, оставете да се охлади, след това оцедете колкото е възможно повече водата на спанака, като го изстискате с ръце. Спанакът се нарязва на едро и се слага в купа с рикотата и 2 супени лъжици настърган пармезан. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
Добавете и 3 супени лъжици настърган пармезан в соса бешамел.
Намажете с 1 чаена лъжичка зехтин дъното на тавата и поставете 3 листа лазаня един до друг, след това редувайте плънката със спанак и смес от рикота и сос бешамел. Повторете процеса докато ви свършат корите с лазаня, завършвайки със слой сос бешамел. Отгоре залейте с останалия пармезан и печете във фурната за 30-40 минути.
Източник: Tialoto.bg