Кои храни съдържат повече протеини
Смята се, че приемането на повече протеини води до остлабване, тъй като консумацията на храна, богата с тях, бързо създава чувство за ситост
Консумацията на храни с високо съдържание на протеини има много предимства. Те помагат за изграждане на мускули, загуба на тегло и създават чувство за ситост след хранене. Все пак не забравяйте, че храненето трябва да е балансирано. Всяко нещо, когато е прекалено, има негативни последици.
Смята се, че приемането на повече протеини води до остлабване, тъй като консумацията на храна, богата с тях, бързо създава чувство за ситост. Така се избягва преяждането.
За да помогнат протеините за изграждане на мускулна маса, са необходимии физически упражнения. Така че тази работа само с ядене трудно ще стане, иска се и труд.
Кои са храните, богати на протеини?
Това са бобовите растения, като фасул, черен боб, нахут, грах и леща. Към тях може да прибавите и царевицата, която съдържа още фибри, калций и други минерали.
Сьомгата също съдържа протеини, наред с богатството в нея на омега-3 мастни киселини. Тя обаче се консумира по-рядко, затова предходните изброени са по-популярен източник за набавянето на необходимите вещества. Като източник на протеини се препоръчва и риба тон. Характерно за рибите е, че те съдържат по-малко калории, а същевременно са богати на хранителни вещества.
Картофите също имат богато съдържание на такива, в това число и протеини. Един среден картоф с обвивка си съдържа около 4 грама.
Сурово броколи в количество около една чаша съдържа около 2,6 грама протеини. Предвид богатството на витамини, фолиева киселина и калий, то е подходяща храна за здравословен живот.
Всеки, който се занимава с фитнес знае, че е добре да се храни с варени яйца. Те създават усещане за засищане. Съдържат както протеини, така и други хранителни вещества и здравословни мазнини.
Други подходящи в това отношение храни са карфиола и китайското зеле. Около чаша нарязан карфиол съдържа 2 грама протеини, а споменатото зеле е богато и на антиоксиданти. Особено голямо е съдържанието на протеини в овеса. 100 грама от него съдържат около 17 грама.
Разбира се, богато на протеини е месото. Препоръчва са пилешкото, като пилешките гърди без кожа съдържат повече и от овеса. Полезно в това отношение е всяко едно от тях.
Млечни продукти като киселото и прясното мляко, изварата и сиренето също са добър източник на протеини. Затова и често те са част от здравословната трапеза.
За вегетарианците се пропоръчва и киноа. Тя съдържа всичките аминокиселини, необходими, за да стане протеинът пълноценен. Подходящи са и семената от чия. В едно семе има около 5 грама протеини, омега-3 мастни киселини, фибри и калций.
Ядките също съдържат протеини. Препоръчителна е консумацията на бадеми, тиквени семки, шам-фъстък и др.
Авокадото често присъства в списъците със здравословни храни, тъй като е богато на витамини, минерали и други полезни вещества. То съдържа по-скромно количество – около 2 грама на 100 грама плод. Но все пак може да се включи и в този списък от храни, които могат да ви помогнат да си набавите необходимите протеини.
?!? Вие знаете ли как изглежда едно семе чия ? Интересно как се побират цели 5 гр протеин в едно семенце с големината на бълха.
Четете ги тия статии преди да се изхождате в пространството.