Българин представя магията на мексиканската кухня, пленила света
Работата на Калоян Валентинов Данчев го свързва и с някои от най-добрите заведения за хранене в Мексико
Ценител на еклектичната и питателна кухня на Мексико българинът Калоян Валентинов Данчев полага доста усилия през последните години в изследване на месните ястия – произход, култура и вкусови качества. Работата му днес го свързва с някои от най-добрите заведения за хранене в Мексико, като желанието му е да разшири кулинарния си репертоар. Калоян Данчев обяснява, че традиционната мексиканска кухня се състои от три основни продукта: царевица, боб и люти чушки. Смята се, че именно те са част от мексиканската трапеза още от времето, когато древните ацтеки са открили, че тяхната устойчивост ги прави лесни за отглеждане, изсушаване и консервиране. Преди тях, империята на маите са консумирали основно риба, пресни плодове, дивеч и царевични тортили с бобена паста. Години по-късно, когато испанците пристигат в Мексико - през 1500 г., запознават се с нови ястия и аромати като сол, мед, шоколад и опитомени птици - патица и пуйка. Скоро те, заедно с други чужденци като французите, добавят свои собствени съставки като кимион, чесън, лимон, зехтин, както и говеждо и свинско.
През следващите 300 години Тексас и Мексико са част от мексиканската територия, наречена Нова Испания / преди Тексас да изостави асоциациите си с Испания през 1821 г. и да се присъедини към САЩ през 1845 г. / Така възниква Tex-Mex- смес от кулинарни влияния от англоизследователи, мексикански и испански фермери, търговци и трапери. В САЩ кулинарната вълна става хит сред младите, модерни американци през 70-те години и придобива популярност, след като американски готвачи отиват на юг, за да живеят, учат и тренират и след това се завръщат, за да въведат кулинарните тайни на Мексико в основната американска кухня.
„Излишно е да казвам, че говеждо месо, черен боб, сирене чедър, пшенично брашно и тако с твърда черупка няма да бъдат намерени в традиционните мексикански менюта. Лаймът, лукът, кориандърът и прясното бяло сирене са по-често срещани съставки, докато автентичната салса или пико де гало се прави от лук, кориандър и пресни домати. Накъсаното говеждо месо с лайм и авокадо е пример за традиционно предястие, докато пастел де трес лечес (торта с три млека) е традиционен десерт“, коментира в своя анализ Калоян Валентинов Данчев.
Благодарение на тези разнообразни културни влияния, съвременната мексиканска кухня има невероятно разнообразие. За разлика от повечето ол инклузив курортни заведения, покровителите на луксозните курорти, с които е свързан Карлоян Валентинов Данчев, могат да се насладят на ястия от пет степени в ресторанти AAA Five Diamond, контролирани от обучени от „Мишлен“ готвачи. Заведенията за хранене могат да варират от традиционна мексиканска кухня, която отдава почит на уникалното регионално наследство на местността, до европейска храна, която идва от Франция или Италия, не на последно място - азиатска храна, която дължи своето влияние на страни като Индия и Япония.