Бързо и вкусно: Червена леща с къри и куркума
Вижте как да приготвите рецептата
Червената леща е изключително полезно вариво. Друг плюс на това да изберете да я сготвите е, че тя отнема изключително малко време за приготвяне. Вижте рецептата за вкусна червена леща с къри и куркума:
Необходими продукти:
червена леща - 1 чаена чаша
моркови - 1 бр.
лук - 1 глава
куркума - 1/2 чаена лъжица
къри - 1/2 чаена лъжица
кимион - 1/2 чаена лъжица
Зехтин за готвене – количество по избор
3 филии хляб
Рецептата за крем супа от червена леща в две стъпки:
Изрежете кората на филиите хляб. Нарежете хляба на еднакви кубчета или триъгълничета и ги запържете от двете страни в тиган със зехтин. Извадете вече станалите крутоните върху кухненска салфетка да се отцедят. Можете и да ги запечете във фурна, ако не желаете да използвате мазнина. Нарежете на дребно моркова и лука. В тиган изсипете зехтин за готвене и запържете зеленчуците. Разбъркайте добре и задушете за 3-4 минути. След това добавете измитата червена леща.
Запържете за не повече от минута и добавете един литър вода. След като супата заври, добавете подправките и посолете с ½ чаена лъжица сол. Разбърквайте периодично. Варете супата докато лещата се свари, за което ще са нужни около 30 минути.
След като лещата е сварена, я оставете да се охлади. Пасирайте с кухненски робот или пасатор. Преди сервиране може да поръсите с ситно нарязан пресен магданоз и крутони.