8 полезни храни за понижаване на холестерола
Действат благоприятно на липидния профил
За да поддържаме здравословни нива на холестерола е важно не само да спортуваме редовно, но и да преразгледаме начина си на хранене. Можем да балансираме стойностите на добрия и лошия холестерол и без да се налага да правим драстични диети. Вижте кои храни да включите във вашето меню за добро здраве.
Авокадо
Според редица западни проучвания, мононенаситените мастни киселини, които се съдържат в авокадото, подобряват нивата на HDL холестерола. Ако нивата на LDL холестерола ви са високи, опитайте се да замените храните с високо съдържание на наситени мазнини с храни, които съдържат мононенаситени мастни киселини.
Черен шоколад
Учени смятат, че консумиран в умерени количества, тъмният шоколад може да помогне за намаляване на лошия холестерол и да повиши стойностите на добрия. Всичко това се дължи на флаваноидите, които са вид антиоксиданти, съдържащи се в какаото.
Зехтин
Подобно на авокадото, мононенаситените мастни киселини в маслиновото масло помагат да поддържаме здравословни нива на холестерола, като те са изключително полезни и за здравето на сърцето.
Патладжани
Един от най-полезните зеленчуци – помагат за укрепване на костите, отслабването, подобряват храносмилането. Помагат за баланс на кръвната захар, полезни за здравето на мозъка, сърцето и могат да са включени в диетата за баланс на холестерола.
Храни, които стабилизират кръвната захар в рамките на 10 дни
Нар
Без значение дали ще го добавите към салата или ще го консумирате под формата на пресен сок, нарът е суперхрана, която помага в контрола на холестерола. В допълнение, той забавя процесите на стареене в тялото, спомага за контрола на високото кръвно, анемията.
Чесън
Изследвания показват, че ароматната подправка може да помогне за намаляване на общите нива на холестерола. В допълнение чесънът подобрява храносмилането, засилва имунитета, полезен е за здравето на сърцето.
Нахут
Нахутът не е само богат източник на протеини, но и полезна храна за поддържане на здравословни нива на холестерола. Според западни проучвания, консумацията на грах, нахут и леща, спомага за понижаване на лошия холестерол. Нахутът ни осигурява магнезий, витамин С, полезни мазнини и се смята, че намалява риска от диабет.
Череши
Черешите са богати на антоцианини, вид антиоксиданти, които придават интензивния червен и виолетов цвят в различни плодове и зеленчуци. Според учени, консумацията на череши намалява риска от инсулт, инфаркт, помага в редуциране на излишните мазнини, регулира кръвното.
Източник: Az-jenata.bg