Източникът на красота витамин F: за какво е полезен и как да си го набавим
Макар да не е от най-популярните витамини, той има несравними ползи за тялото
Витамин F на практика представлява есенциална мастна киселина, съставена от омега-3 и омега-6 мастни киселини.
За този витамин важи това, което знаем за есенциалните мастни киселини – тялото ни не може да ги произвежда самò и затова ги набавя отвън, тоест чрез храната.
Макар да не е от най-популярните витамини, той има несравними ползи за тялото. Ето защо витамин F е толкова важен за организма и откъде може да си го набавите:
Какви са ползите за тялото ни от витамин F?
На тази безценна съставка, нужна на тялото, се дължи добрият външен вид и здравина на кожата и ноктите. Без нея те стават чупливи и лесно се рушат и нараняват. Важен е не само за здравината, но и за растежа им и затова при недостиг те растат бавно. Затова се казва за здрава, силна, лъскава коса и идеален маникюр, да се осигури достатъчно количество витамин F.
Освен за външния вид, тази мастна киселина има значение за здравето на тялото. Тя намалява нивата на холестерола, като коригира нивата на лошия холестерол, а това има значение за процеса на кръвообращение и възстановителните процеси за клетките.
Витамин F е превенция срещу сърдечно-съдовите заболявания. Той укрепва сърцето. Затова е добре да го имаме в достатъчна наличност в тялото.
Храните, които са източник на витамин F
Маслото – не всяко масло, разбира се, защото различните видове съдържат различни есенциални мазнини. Соята, шафрана и царевицата съдържат линолеова киселина, спадаща към омега-6 мастните киселини, а тя изгражда витамин F. Маслото от ленено семе също е добър източник, както и ореховото масло.
Семената и ядките - тъй като витамин F е мастноразтворим, той, подобно на другите от тази група, се съдържа в семената и ядките.Такива са слънчогледовите семки, кедровите ядки, бразилските орехи и добре познатите ни орехи, които виреят по нашите географски ширини.
Животинските продукти – полезни животински продукти наричаме тези, които съдържат полезни хранителни вещества. Такова са бялото месо и рибата. Можем да изброим сьомгата, рибата тон и белите риби. Най-доброто количество витамин F идва от консумацията на риба 2 пъти в седмицата, както повелява Средиземноморската диета.