×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как да приготвим най-вкусното агнешко на Великден


26 Април 2021, Понеделник, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Добре приготвеното печено агнешко месо е нещо божествено

В кулинарно отношение месеците април и май са сезонът на агнешкото. И докато много често голяма част от април се пада в периода на великите пости преди Възкресение, то от Великден нататък на трапезата можете да слагате агнешко колкото ви душа иска.

Но кое животинче всъщност е агне? Овцете раждат обикновено през януари и докато сучат (6 седмици), новородените са агнета. Минат ли на фураж или на трева, стават вече шилета. Въпреки това до есента, макар някои да успяват да наддадат до 25-28 килограма, могат да се нарекат агнета.

След септември вече се водят официално шилета, а презимуват ли - овце. И, ако не купувате от супермаркет предварително опаковани парчета, е хубаво да питате касапина какво ви продава - цялото агне трябва да е максимум 7-8 килограма нето, т.е 13-14-15 кг живо тегло. Иначе мазнинката добива оня характерен аромат, заради който някои хора не обичат агнешко.

Добре приготвеното печено агнешко месо е нещо божествено. Вкусът е комплексен, много специфичен и нежен. Текстурата му е деликатна отвътре и много сочна, а коричката е хрупкава, крехка и ароматна. Постигането на тази силно слюноотделяща характеристика е много лесно, само следвайте нашите съвети.

Кое парче как се готви
Печенето е метод на готвене, при който не се прибавя никаква течност при месото, докато се приготвя. Затова подходящи за печене са най-нежните части - филето, котлетите и бутчето. Ако желаете котлетите да изглаждат по-изискано, изчистете костта от двете страни от всички останали месца и ципи, до широкия гръбен мускул. Подходящи за задушаване са плешката, вратът и коремната част. Кайма се приготвя най-често от бутчето.

С какво се подправя
Агнешкото само по себе си е много ароматно и няма особена нужда от силно подправяне. Най-добре се допълва от аромата на следните подправки: джоджен, риган, майоран, мащерка, розмарин, лимонова кора, кимион, кориандър и разбира се чесън, но не е нужно всички да се прилагат наведнъж. Една добра комбинация от подправки е използвана в рецептата за печени агнешки ребра в билкова коричка. 

Преди подправяне месото се изчиства от излишната мазнина и ципи. Подправките се нарязват на ситно и се втриват с малко мазнина по цялата повърхност на месото. Месото се опакова стегнато във фолио и се слага в хладилника, най-добре за една нощ, за да вземе най-доброто от всички подправки.

Друг начин за подправяне на агнешкото е шпиковането, при което с върха на нож се правят малки нарези по месото и в тях се слагат малки парченца чесън и свежи подправки. След това месото престоява да поеме ароматите или се пече веднага.

Агнешкото може да се подправи с всякаква комбинация от подправки, но едно нещо е много важно - месото никога не се соли предварително освен точно преди печене. Предварителното посоляване ще го изсуши.

Как се пече
Ако месото е в хладилника, трябва предварително да се извади, за да постои на стайна температура, защото така ще се изпече по-равномерно.

Температурата и времето за изпичане се определя от това колко мазнина има в месото. По-тлъстите меса се пекат на на по-ниска температура - на 160-170° С, по-дълго време, за да може мазнината да се разтопи бавно и месото да стане крехко и сочно. За средно изпечено агнешко са нужни 30 мин. на всеки 500 г месо. По-постните парчета се пекат на 220°С за 15 мин. и се допичат на 175 ° С. Нужни са общо 25 мин. на всеки 500 г месо. Ако се прекали с печенето месото ще стане сухо.

Нужна е почивка!
Веднъж перфектно изпечено, месото има нужда да почине 15-20 мин., леко покрито с фолио. През това време температурата във вътрешността ще се покачи, а мускулните влакна ще се отпуснат и отделените по повърхността сокове при печенето ще попият отново навътре и няма да изтекат при разрязване.

Още няколко полезни съвета:
- Когато купувате агнешко, гледайте цвета на мазнината. Ако тя е бяла, значи имате късмет и не сте попаднали на шиле. При по-старите животни мазнината е жълтеникава.
- В хладилника прясното месо се съхранявайте не повече от два-три дни, покрито с фолио.
- Дълбоко замразеното месо трябва изцяло да се размрази преди готвене. При по-големи парчета го оставете най-добре да пренощува в хладилника и след това го измийте със студена вода и го подсушете с кухненска хартия.
- Агнешкото може да се консумира както топло, така и студено. За разлика от овчата мазнина, тази на агнето е с по-ниска точка на топене, така че лесно може да се приготви алангле.
- При пържене краищата на котлетите имат нелюбезното свойство да се подгъват нагоре, така че месото не се изпържва равномерно. За да предотвратите този феномен, резнете с остър нож ръба на котлета на няколко места.


В категории: Животът


1
Коментара
Претърпя тежка злополука
Претърпя тежка злополука 13/03/2025, Четвъртък 22:00 0
Флагман.БГ Почина в агония заради родители-изроди Почина в агония заради родители-изроди 13/03/2025, Четвъртък 21:49 1
Флагман.БГ Съобщиха прекрасна новина за нея Съобщиха прекрасна новина за нея 13/03/2025, Четвъртък 21:30 0
Флагман.БГ Направи любопитно признание Направи любопитно признание 13/03/2025, Четвъртък 21:00 1
Флагман.БГ Не съм болен от рак Не съм болен от рак 13/03/2025, Четвъртък 20:41 1
Флагман.БГ Мартин се оказа страшно ла*но Мартин се оказа страшно ла*но 13/03/2025, Четвъртък 20:38 3
Флагман.БГ Умря след употреба на райски газ Умря след употреба на райски газ 13/03/2025, Четвъртък 20:36 0
1
Коментара по темата
1.
баси как ми се яде праси
27.04.2021 09:44:55
1
1
... и след това изхвърляте агнето и слагате прасето да се жари
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стана ясно кой е арестуваният с друсан чай в Бургас, стар познайник на полицията е Стана ясно кой е арестуваният с друсан чай в Бургас, стар познайник на полицията е Марио Мавродиев стана известен от компанията с "Пандизелфитата" през 2014 г. и от тогава често се озовава в полицейската сводка ВАС реши: Стипендиите само за ромски ученици са дискриминация ВАС реши: Стипендиите само за ромски ученици са дискриминация След 9 години съдебна битка, „Азбукари“ спечели делото срещу МОН Зрителите да очакват пълен шок в Ергенът Зрителите да очакват пълен шок в Ергенът Влиза трети мъж Чефо от "Сървайвър" взимал по 10 бона на месец от държавата, за да прави пропаганда Чефо от "Сървайвър" взимал по 10 бона на месец от държавата, за да прави пропаганда От справките става ясно, че Стефан Попопв - Чефо е получавал 6000 лв. месечно като частно лице, а фирмата му "СВП 93" е взимала отделно 4000 лв. на месец без ДДС Съобщиха прекрасна новина за нея Съобщиха прекрасна новина за нея "Златното момиче" Християна Тодорова стана майка Направи любопитно признание Направи любопитно признание Защо Скарлет Йохансон не се снима с фенове? Бивак в сърцето на Бургас: Кой позволи тази колиба в Морската градина? Бивак в сърцето на Бургас: Кой позволи тази колиба в Морската градина? Живущите в района настояват за спешни мерки Не съм болен от рак Не съм болен от рак Той обясни, че естетиката е била напълно на заден план и се е подложил на процедурата не само защото не е бил доволен от начина, по който е изглеждал Мартин се оказа страшно ла*но Мартин се оказа страшно ла*но Елвира бе подложена на унизителен линч от двамата "ергени" Градев сподели тежки думи за Бербатов и Величков Градев сподели тежки думи за Бербатов и Величков Адвокатът с реакция
Претърпя тежка злополука Претърпя тежка злополука Кристоф Ламбер бе приет по спешност в болница Почина в агония заради родители-изроди Почина в агония заради родители-изроди Почти пет години след смъртта на малката Джейлен, осиновителите ѝ получават присъди Умря след употреба на райски газ Умря след употреба на райски газ Тя беше еротичен модел в Онлифенс Тръмп с първи коментар след важното изказване на Путин Тръмп с първи коментар след важното изказване на Путин Ето какво сподели държавният глава на САЩ "Толкова съм щастлив" "Толкова съм щастлив" Модерен "върколак" получи награда Може би сте психопат, ако... Може би сте психопат, ако... В Нидерландия твърдят, че... Европейският съд осъди Украйна заради ужаса с живите факли в Одеса Европейският съд осъди Украйна заради ужаса с живите факли в Одеса Истината изплува с 10 години закъснение, коментира бившият евродепутат Иво Христов Путин се съгласи за прекратяване на бойните действия, има обаче голямо "но" Путин се съгласи за прекратяване на бойните действия, има обаче голямо "но" Ще бъде ли постигнат дългосрочен мир? Не е гей, има си мъжко гадже Не е гей, има си мъжко гадже Чаровната Виктория е с мъж ГДБОП нахлу в склад с дрехи и гордо докладва за успеха ГДБОП нахлу в склад с дрехи и гордо докладва за успеха В помещението, което изглежда като малък магазин в Пловдив, са открити  1700 артикула, включително дрехи, чанти, обувки и аксесоари с логата на известни марки
Първан СИМЕОНОВ, социолог Първан СИМЕОНОВ, социолог Да затворим страницата за касиране на изборите, може да последва румънски сценарий Виц на деня Виц на деня - Госпожо, защо чак сега съобщавате за обира в дома ви?
- Отначало мислех, че мъжът ми си е търсил чорапите...
Виц на деня Виц на деня Г-н старшина, имам дупка в ботуша и влиза вода.
-Колко пъти да те уча теб, пробий още една и водата ще излиза.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Адвокатът ще направи всичко възможно, за да спечели делото, ако трябва и истината ще каже
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори