×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как да приготвим най-вкусното агнешко на Великден


26 Април 2021, Понеделник, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Добре приготвеното печено агнешко месо е нещо божествено

В кулинарно отношение месеците април и май са сезонът на агнешкото. И докато много често голяма част от април се пада в периода на великите пости преди Възкресение, то от Великден нататък на трапезата можете да слагате агнешко колкото ви душа иска.

Но кое животинче всъщност е агне? Овцете раждат обикновено през януари и докато сучат (6 седмици), новородените са агнета. Минат ли на фураж или на трева, стават вече шилета. Въпреки това до есента, макар някои да успяват да наддадат до 25-28 килограма, могат да се нарекат агнета.

След септември вече се водят официално шилета, а презимуват ли - овце. И, ако не купувате от супермаркет предварително опаковани парчета, е хубаво да питате касапина какво ви продава - цялото агне трябва да е максимум 7-8 килограма нето, т.е 13-14-15 кг живо тегло. Иначе мазнинката добива оня характерен аромат, заради който някои хора не обичат агнешко.

Добре приготвеното печено агнешко месо е нещо божествено. Вкусът е комплексен, много специфичен и нежен. Текстурата му е деликатна отвътре и много сочна, а коричката е хрупкава, крехка и ароматна. Постигането на тази силно слюноотделяща характеристика е много лесно, само следвайте нашите съвети.

Кое парче как се готви
Печенето е метод на готвене, при който не се прибавя никаква течност при месото, докато се приготвя. Затова подходящи за печене са най-нежните части - филето, котлетите и бутчето. Ако желаете котлетите да изглаждат по-изискано, изчистете костта от двете страни от всички останали месца и ципи, до широкия гръбен мускул. Подходящи за задушаване са плешката, вратът и коремната част. Кайма се приготвя най-често от бутчето.

С какво се подправя
Агнешкото само по себе си е много ароматно и няма особена нужда от силно подправяне. Най-добре се допълва от аромата на следните подправки: джоджен, риган, майоран, мащерка, розмарин, лимонова кора, кимион, кориандър и разбира се чесън, но не е нужно всички да се прилагат наведнъж. Една добра комбинация от подправки е използвана в рецептата за печени агнешки ребра в билкова коричка. 

Преди подправяне месото се изчиства от излишната мазнина и ципи. Подправките се нарязват на ситно и се втриват с малко мазнина по цялата повърхност на месото. Месото се опакова стегнато във фолио и се слага в хладилника, най-добре за една нощ, за да вземе най-доброто от всички подправки.

Друг начин за подправяне на агнешкото е шпиковането, при което с върха на нож се правят малки нарези по месото и в тях се слагат малки парченца чесън и свежи подправки. След това месото престоява да поеме ароматите или се пече веднага.

Агнешкото може да се подправи с всякаква комбинация от подправки, но едно нещо е много важно - месото никога не се соли предварително освен точно преди печене. Предварителното посоляване ще го изсуши.

Как се пече
Ако месото е в хладилника, трябва предварително да се извади, за да постои на стайна температура, защото така ще се изпече по-равномерно.

Температурата и времето за изпичане се определя от това колко мазнина има в месото. По-тлъстите меса се пекат на на по-ниска температура - на 160-170° С, по-дълго време, за да може мазнината да се разтопи бавно и месото да стане крехко и сочно. За средно изпечено агнешко са нужни 30 мин. на всеки 500 г месо. По-постните парчета се пекат на 220°С за 15 мин. и се допичат на 175 ° С. Нужни са общо 25 мин. на всеки 500 г месо. Ако се прекали с печенето месото ще стане сухо.

Нужна е почивка!
Веднъж перфектно изпечено, месото има нужда да почине 15-20 мин., леко покрито с фолио. През това време температурата във вътрешността ще се покачи, а мускулните влакна ще се отпуснат и отделените по повърхността сокове при печенето ще попият отново навътре и няма да изтекат при разрязване.

Още няколко полезни съвета:
- Когато купувате агнешко, гледайте цвета на мазнината. Ако тя е бяла, значи имате късмет и не сте попаднали на шиле. При по-старите животни мазнината е жълтеникава.
- В хладилника прясното месо се съхранявайте не повече от два-три дни, покрито с фолио.
- Дълбоко замразеното месо трябва изцяло да се размрази преди готвене. При по-големи парчета го оставете най-добре да пренощува в хладилника и след това го измийте със студена вода и го подсушете с кухненска хартия.
- Агнешкото може да се консумира както топло, така и студено. За разлика от овчата мазнина, тази на агнето е с по-ниска точка на топене, така че лесно може да се приготви алангле.
- При пържене краищата на котлетите имат нелюбезното свойство да се подгъват нагоре, така че месото не се изпържва равномерно. За да предотвратите този феномен, резнете с остър нож ръба на котлета на няколко места.


В категории: Животът


1
Коментара
4 съвета за дълъг секс
4 съвета за дълъг секс 08/01/2025, Сряда 21:58 0
Михаил ДИМИТРОВ Масов протест срещу високите цени на тока Масов протест срещу високите цени на тока 08/01/2025, Сряда 21:55 7
Била е близо до смъртта
Била е близо до смъртта 08/01/2025, Сряда 21:20 0
Много му върви
Много му върви 08/01/2025, Сряда 20:25 0
Разказа за Рен
Разказа за Рен 08/01/2025, Сряда 19:57 1
1
Коментара по темата
1.
баси как ми се яде праси
27.04.2021 09:44:55
1
1
... и след това изхвърляте агнето и слагате прасето да се жари
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Хванаха жена на зряла възраст с 9 свивки друсан чай Хванаха жена на зряла възраст с 9 свивки друсан чай 50-годишната Соня кътала в чантата си популярната сред тийнейджърите дрога Чудо в Бургас! Вижте как като магьосник художник преобразява с графити сивия бетон Чудо в Бургас! Вижте как като магьосник художник преобразява с графити сивия бетон Възложихме му да го превърне в ярки картини и той ще ги пресътвори на над 100 кв. м. до края на януари, каза кметът Димитър Николов 4 съвета за дълъг секс 4 съвета за дълъг секс Внимавайте да не се обезводните... Шок в бургаската морга! Близките на загиналите 17-годишни младежи разпознаха телата им Шок в бургаската морга! Близките на загиналите 17-годишни младежи разпознаха телата им Роднините на Ахмед Самра и Ахмед Исмаил АлАунд искат да ги погребат в Египет,  в Средец им казали как намерили труповете им в Странджа Масов протест срещу високите цени на тока Масов протест срещу високите цени на тока  А от нулевия ДДС печелят само зърнопроизводителите, коментира Васил Велев и попита на тях ли трябва да се помага Лидерът на БСП Бургас Николай Тишев стана член на Борда на Пристанището Лидерът на БСП Бургас Николай Тишев стана член на Борда на Пристанището Заповедта е подписана днес от министъра на транспорта Красимира Стоянова Притеснителна новина за София Притеснителна новина за София Ето какво се случва   Бургазлийка направи страшна глупост, за да привлече вниманието на продавачка в Т-маркет Бургазлийка направи страшна глупост, за да привлече вниманието на продавачка в Т-маркет Жената чакала пред щанда за колбаси, но нямало кой да я обслужи Замърсяването на въздухът в София е два пъти над нормата, а от СЗО заговориха за мор на българите Замърсяването на въздухът в София е два пъти над нормата, а от СЗО заговориха за мор на българите Кметът Васил Терзиев призна за проблема и сподели, че се надява да има траен напредък в справянето с него Отиде си сценаристът на „Вчера“, Владимир Даверов издъхна след мъчително боледуване Отиде си сценаристът на „Вчера“, Владимир Даверов издъхна след мъчително боледуване Погребението на големия български писател, който е и продуцент на филми които „Дунав мост“ и „Хайка за вълци", ще бъде в тесен семеен кръг
Алберт Попов с историческа победа на Световната купа по ски в Италия Алберт Попов с историческа победа на Световната купа по ски в Италия  Най-добрият ни скиор триумфира в слалома в Мадона ди Кампильо Пламъците в Лос Анджелис погълнаха сгради, има жертви, но Панагюрско златно съкровище било защитено Пламъците в Лос Анджелис погълнаха сгради, има жертви, но Панагюрско златно съкровище било защитено За да проправят път за пожарникарите, се налага булдозери да разбутват изоставените в паниката коли Средната пенсия в Русия е... Средната пенсия в Русия е... Около 250 долара Била е близо до смъртта Била е близо до смъртта Твърди, че мъж се опитал да я убие в самолет Разтърсващо твърдение за Путин Разтърсващо твърдение за Путин Не вдигал телефона на Асад Много му върви Много му върви Верстапен е 4 пъти шампион на Формула 1 Огромна дата за музиката Огромна дата за музиката 90 години от рождението на най-великия в рока Лондон обяви за престъпление сексуалните изображения, генерирани с AI Лондон обяви за престъпление сексуалните изображения, генерирани с AI Авторите им ще бъдат наказвани с 2 години затвор Потресаващо: Известен музикант уби гаджето си със секс Потресаващо: Известен музикант уби гаджето си със секс Шокираща фатална случка   Извънредно положение в САЩ Извънредно положение в САЩ Огромен пожар в Лос Анджелис
Елена ПОПТОДОРОВА, бивш посланик в САЩ Елена ПОПТОДОРОВА, бивш посланик в САЩ Европа е сама вкъщи Виц на деня Виц на деня - Комши, накъде с тези торби, да не се изнасяш?
- А, не бе, изхвърлям боклука от празниците...
Виц на деня Виц на деня В КАТ:
- Тоя като го блъснах, говореше по телефона и пиеше ракия...
- Той може да прави каквото иска в хола си, госпожо!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук NASA отложи първото излизане на жена в космоса! Нямала какво да облече!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори