×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • ГДБОП предупреди за измамна атака с мейли от името на реални адвокати
  • Затварят за движение на МПС на улицата между бл.184 и бл.181 в жк. Изгрев за ремонт
  • Децата до 14-годишна възраст могат да пътуват с безплатни карти в градския транспорт
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как да приготвим най-вкусното агнешко на Великден


26 Април 2021, Понеделник, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Добре приготвеното печено агнешко месо е нещо божествено

В кулинарно отношение месеците април и май са сезонът на агнешкото. И докато много често голяма част от април се пада в периода на великите пости преди Възкресение, то от Великден нататък на трапезата можете да слагате агнешко колкото ви душа иска.

Но кое животинче всъщност е агне? Овцете раждат обикновено през януари и докато сучат (6 седмици), новородените са агнета. Минат ли на фураж или на трева, стават вече шилета. Въпреки това до есента, макар някои да успяват да наддадат до 25-28 килограма, могат да се нарекат агнета.

След септември вече се водят официално шилета, а презимуват ли - овце. И, ако не купувате от супермаркет предварително опаковани парчета, е хубаво да питате касапина какво ви продава - цялото агне трябва да е максимум 7-8 килограма нето, т.е 13-14-15 кг живо тегло. Иначе мазнинката добива оня характерен аромат, заради който някои хора не обичат агнешко.

Добре приготвеното печено агнешко месо е нещо божествено. Вкусът е комплексен, много специфичен и нежен. Текстурата му е деликатна отвътре и много сочна, а коричката е хрупкава, крехка и ароматна. Постигането на тази силно слюноотделяща характеристика е много лесно, само следвайте нашите съвети.

Кое парче как се готви
Печенето е метод на готвене, при който не се прибавя никаква течност при месото, докато се приготвя. Затова подходящи за печене са най-нежните части - филето, котлетите и бутчето. Ако желаете котлетите да изглаждат по-изискано, изчистете костта от двете страни от всички останали месца и ципи, до широкия гръбен мускул. Подходящи за задушаване са плешката, вратът и коремната част. Кайма се приготвя най-често от бутчето.

С какво се подправя
Агнешкото само по себе си е много ароматно и няма особена нужда от силно подправяне. Най-добре се допълва от аромата на следните подправки: джоджен, риган, майоран, мащерка, розмарин, лимонова кора, кимион, кориандър и разбира се чесън, но не е нужно всички да се прилагат наведнъж. Една добра комбинация от подправки е използвана в рецептата за печени агнешки ребра в билкова коричка. 

Преди подправяне месото се изчиства от излишната мазнина и ципи. Подправките се нарязват на ситно и се втриват с малко мазнина по цялата повърхност на месото. Месото се опакова стегнато във фолио и се слага в хладилника, най-добре за една нощ, за да вземе най-доброто от всички подправки.

Друг начин за подправяне на агнешкото е шпиковането, при което с върха на нож се правят малки нарези по месото и в тях се слагат малки парченца чесън и свежи подправки. След това месото престоява да поеме ароматите или се пече веднага.

Агнешкото може да се подправи с всякаква комбинация от подправки, но едно нещо е много важно - месото никога не се соли предварително освен точно преди печене. Предварителното посоляване ще го изсуши.

Как се пече
Ако месото е в хладилника, трябва предварително да се извади, за да постои на стайна температура, защото така ще се изпече по-равномерно.

Температурата и времето за изпичане се определя от това колко мазнина има в месото. По-тлъстите меса се пекат на на по-ниска температура - на 160-170° С, по-дълго време, за да може мазнината да се разтопи бавно и месото да стане крехко и сочно. За средно изпечено агнешко са нужни 30 мин. на всеки 500 г месо. По-постните парчета се пекат на 220°С за 15 мин. и се допичат на 175 ° С. Нужни са общо 25 мин. на всеки 500 г месо. Ако се прекали с печенето месото ще стане сухо.

Нужна е почивка!
Веднъж перфектно изпечено, месото има нужда да почине 15-20 мин., леко покрито с фолио. През това време температурата във вътрешността ще се покачи, а мускулните влакна ще се отпуснат и отделените по повърхността сокове при печенето ще попият отново навътре и няма да изтекат при разрязване.

Още няколко полезни съвета:
- Когато купувате агнешко, гледайте цвета на мазнината. Ако тя е бяла, значи имате късмет и не сте попаднали на шиле. При по-старите животни мазнината е жълтеникава.
- В хладилника прясното месо се съхранявайте не повече от два-три дни, покрито с фолио.
- Дълбоко замразеното месо трябва изцяло да се размрази преди готвене. При по-големи парчета го оставете най-добре да пренощува в хладилника и след това го измийте със студена вода и го подсушете с кухненска хартия.
- Агнешкото може да се консумира както топло, така и студено. За разлика от овчата мазнина, тази на агнето е с по-ниска точка на топене, така че лесно може да се приготви алангле.
- При пържене краищата на котлетите имат нелюбезното свойство да се подгъват нагоре, така че месото не се изпържва равномерно. За да предотвратите този феномен, резнете с остър нож ръба на котлета на няколко места.


В категории: Животът


1
Коментара
Глези се в...
Глези се в... 07/02/2025, Петък 21:30 2
Флагман.БГ Известна рускиня показа секси тяло Известна рускиня показа секси тяло 07/02/2025, Петък 19:48 5
1
Коментара по темата
1.
баси как ми се яде праси
27.04.2021 09:44:55
1
1
... и след това изхвърляте агнето и слагате прасето да се жари
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пребиха младо момиче с кол, защото отказало да проституира Пребиха младо момиче с кол, защото отказало да проституира 31-годишният насилник е арестуван за 72 часа Имен ден: Празнуват най-сладките имена, в чест на велик пророк Имен ден: Празнуват най-сладките имена, в чест на велик пророк На 8-ми февруари православната църква чества паметта на Свети пророк Захария Сърповидец   НИМХ със смразяваща съботна прогноза, по-добре не излизайте НИМХ със смразяваща съботна прогноза, по-добре не излизайте Прогноза за времето - събота, 8 февруари 2025 г.  Изгодна оферта или капан за наивници: "Декатлон" продава оригинален "Найк" за 3,90 лева Изгодна оферта или капан за наивници: "Декатлон" продава оригинален "Найк" за 3,90 лева Как работи схемата и защо не трябва да ѝ се доверявате Добра новина за хората с хронични заболявания и декубитални рани в Бургас! “Грижа в дома” ще продължи Добра новина за хората с хронични заболявания и декубитални рани в Бургас! “Грижа в дома” ще продължи Не можем да изоставим 600 наши съграждани, защото те няма как да се справят сами, споделя кметът Димитър Николов Извънредно! Наредиха на пилот да прекрати захода към летището в София заради дрон Извънредно! Наредиха на пилот да прекрати захода към летището в София заради дрон Наложило се самолетът с 30 пътници на борда да кръжи над столицата докато безпилотният апарат напусне зоната Само във Флагман.бг: Екшън с Антон Бореца след освобождаването му от ареста Само във Флагман.бг: Екшън с Антон Бореца след освобождаването му от ареста Заплаши ме, обяви бургаски бизнесмен, който е негов бивш работодател  Томислав Дончев: Губим  320 млн. лева, а политиката стана състезание по левичарски популизъм Томислав Дончев: Губим 320 млн. лева, а политиката стана състезание по левичарски популизъм До май 2026 г. трябва да разплатим 90% от средствата, нужно е огромно усилие за минимализиране на щетите, каза той Глези се в... Глези се в... Маями, Съединени американски щати Мнима лекарка от Украйна поставя ботокс в Бургас, а момиче се жалва за изкривена устна Мнима лекарка от Украйна поставя ботокс в Бургас, а момиче се жалва за изкривена устна Доктор съм и от 14 години практикувам, хвали се тя, но името й го няма в регистъра на Българския лекарски съюз
Руснаците превзеха Торецк, вкарват в капан и хиляди украински бойци Руснаците превзеха Торецк, вкарват в капан и хиляди украински бойци Военните анализатори гадаят дали след падането на 74-хилядния град неговите завоеватели ще помогнат за обкръжаването на Покровск или ще тръгнат към Константиновка Шокиращо твърдение! Хората ще започнат масово да правят секс с... Шокиращо твърдение! Хората ще започнат масово да правят секс с... Роботи Учените бият тревога за пластмасата в мозъка ни, увеличила се е с 50 процента за 8 години Учените бият тревога за пластмасата в мозъка ни, увеличила се е с 50 процента за 8 години Теглото й е колкото на пластмасова лъжица Като във филм на ужасите: Семейство намери над 100 силно отровни змии в двора си Като във филм на ужасите: Семейство намери над 100 силно отровни змии в двора си В Сидни, Австралия Звезден спортист попадна зад решетките Звезден спортист попадна зад решетките Закопчаха легенда в кикбокса. "Във всяка история има множество версии", каза Бадр и призова за търпение Известна рускиня показа секси тяло Известна рускиня показа секси тяло Инстасамка има милиони фенове в социалните мрежи Прибра 90 милиона евро от... Прибра 90 милиона евро от... Сделка за тенис академия Купи си "играчка" за 72,5 млн. Купи си "играчка" за 72,5 млн. Роналдо навърши 40 години на 5-ти февруари и си подари самолет Мощен трус в Европа Мощен трус в Европа Бедствието притесни Италия Шокиращо! Това ли е краят й? Замесена е в преврата срещу Ердоган Шокиращо! Това ли е краят й? Замесена е в преврата срещу Ердоган Най-онбичаната турска актриса Джансу Дере излезе с обяснение за обвиненията
Калин Сърменов, директор на Сатиричния театър Калин Сърменов, директор на Сатиричния театър Системата на театрите колабира! Виц на деня Виц на деня - Брей, че си отслабнала! Каква е тайната?!
- Картофи, лук, чушки, домати, краставици, бамя.
- И само това ли ядеш, а месо?
- Абе какво ти ядене, копах ги!
Виц на деня Виц на деня - Какво работиш?
- Шофьор съм.
- Каква заплата ти дават?
- Седем милиона долара!
- Стига, бе, къде работиш?
- Във "ФОРМУЛА 1"!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато мъж хване шаран, това е риболов.
Когато жена хване шаран, това е брак!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори